// Zorg algemeen

Aplicale akinesie - uitleg + consequenties

Onlangs sprak ik een hartpatient (enkele jaren geleden een infarct gekregen) die mij vertelde dat bij hem bij een echocardiografisch onderzoek 'apicale akinesie' werd geconstateerd.

(1) Wat is 'apicale akinesie' eigenlijk en welke consequenties heeft dat?

(2) Heeft dat invloed op metingen die aan het hart (bijv. ECG, ejectiefractie) en het bloed (bijv. de samenstelling)? Worden die metingen daardoor verstoord dan wel leverden die bepaalde typische meetwaarden op?

(3) Waar zou in zo'n geval de behandelend cardioloog specifiek op moeten letten? En natuurlijk ook: waar moet de patient extra op letten?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    (1) Apicale akinesie betekent dat de punt van je hart stilstaat en niet meer meedoet aan de pompfuntie van het hart. (2) De bloedsamenstelling verandert hierdoor niet. Wel kan bloed in de punt van het hart langzamer gaan bewegen bij de passage door het hart; bij sommige patiƫnten kan hierdoor een neiging tot stolselvorming ontstaan, bijvoorbeeld als de 'akinesie' het gevolg is van een vers hartinfarct. Wer een deel van de hartspierwand niet meer meebeweegt, daalt hierdoor inderdaad de ejectiefractie van de betreffende hartkamer. Of je dat op het ECG ziet hangt erg af van de oorzaak van de 'akinesie': als die het gevolg is van een hartinfarct is dat meestal goed zichtbaar op het ECG. (3) Waar de cardioloog op moet letten hangt af van de oorzaak, de grootte van de 'akinesie', enz. De patiƫnt zal afhankelijk daarvan behandeld worden en eventueel specifieke adviezen krijgen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren