// Zorg algemeen

aortawortel en aorta zelf

Drie jaar geleden, was toen 50, is er bij een keuring ondekt dat ik een verwijding heb in de aortawortel. Mijn toemalige arts heeft 2 jaar ( 2maal echo onderzoek gehad om het jaar) gezegd dat de verwijding 42 mm was en dat het dus mooi was dat we het met medicijnen (Valsartan 160mg per dag) onder controle kunnen houden. ik heb nu een nieuwe cardioloog en vandaag kreeg ik uitslag van de echo van dit jaar. De verwijding is nu 47 mm In de wortel en in de aorta zelf zit er ook een verwijding van 39 mm. Kan dat in een jaar dat de verwijding van 42 mm naar 47 mm gaat en dat er in eens ook een verwijding in de aorta zit? De cardioloog vertelde mij dat hij pas iets aan aortawortel gaat doen als er een klep gaat lekken of wat anders gebeurd.Hij vergelijkt het met een deur waarbij de schanieren van de deur minder worden. Op een bepaald moment valt de deur eruit maar dat is nog niet zover. Moet je daarop wachten? Hij zei dat de er eerder wat zou moeten gebeuren aan de aorta verwijding. Misschien dat iemand mij iets meer duidelijkheid kan geven? Ik vind het sowieso niet fijn dat je je cardioloog zo moeilijk te pakken kan krijgen. Hij belt jou met een uitslag dan moet je dat (althans ikwel) eerst op een rijtje zetten en als je dan vragen hebt dan kan dat niet. Vandaar dit mailtje op jullie site. 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    Bij aortaverwijdingen zijn een aantal dingen van belang, zeker als het gaat om het onderling vergelijken van onderzoeken. Hoe is er gemeten: met welke techniek (echocardiografie, MRI-scan, CT-scan)? Zijn de wanden van de aorta meegemeten of alleen de binnendiameter? Is er sprake van een erfelijke oorzaak? Over het algemeen wordt pas tot preventief vervangen door een prothese overgegaan bij een diameter van 55mm (m.u.v. sommige erfelijke ziektes), bij snelle groei of als de klep ernstig gaat lekken en klachten gaat geven. Ik hoop dat dit u wat meer duidelijkheid geeft.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy