// Zorg algemeen

Anti-depressiva en hartoverslagen

Beste specialisten,

Sinds 4 weken slik ik anti-depressiva (Escitalopram). Dit omdat ik extreem bang ben voor de vele hartoverslagen die ik heb en de huisarts zegt dat hiermee de angst en de hartoverslagen gedempt worden.

Nu heb ik sinds het slikken van deze anti-depressiva alleen maar meer overslagen gekregen en zelfs aanvallen dat mijn hartslag een minuut ongeveer compleet in een onregelmatige ritme blijft hangen (alsof ik vele overslagen direct na elkaar heb). Het voelt als heel erg ongecontroleerde hartslagen. 

Nu heb ik op de bijsluiter van Escitalopram gelezen dat deze medicijn mogelijk de QT-tijd kan verlengen wat gevaarlijk kan zijn. Is dit uberhaupt mogelijk in een structureel gezond hart met overslagen?

Is daarnaast anti-depressiva slikken een mogelijke gevaar voor het hart op korte of lange termijn?

Alvast bedankt voor het antwoord.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • N R avatar
    Bedankt voor uw reactie dr. . Toen ik op dag 2 zat met slikken van Escitalopram kreeg ik 's avonds opeens een heel ongecontroleerd onregelmatige hartslag en kort daarna viel ik flauw. De ambulance is toen gekomen en zij hebben een ecg gemaakt ter plekke. Er was niks raars te zien op de ecg behalve overslagen. Kan de verlengde QT-tijd er na 2 dagen Escitalopram slikken al zijn of duurt dat langer?

    0
  • L D avatar
    Er klinkt veel angst door uit uw vragen, en dat moet heel vervelend voor u zijn.Escitalopram kan inderdaad de QT-tijd verlengen, maar dat is zeldzaam en treedt alleen op bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Bij deze mensen kan escitalopram tot gevaarlijke situaties leiden. De QT-tijd is goed te meten op een ECG. In ieder geval leidt een verlengde QT-tijd niet tot meer overslagen.Overslagen is geen indicatie voor dit medicijn. Ook omdat het bij u helemaal niet het gewenste effect heeft, zou mijn advies zijn om er in overleg met de huisarts mee te stoppen. Als u heel veel overslagen heeft, bijv meer dan 5000 per dag (wat kan worden vastgelegd door de huisarts met een Holter) dan is verwijzing naar een cardioloog op zijn plaats. Als het er zo veel zijn, dan kan het een definitieve oplossing gevonden worden met katheter-ablatie.Als u weinig overslagen heeft, maar wel zoveel last van angst daardoor, dan adviseer ik verwijzing naar een medisch psycholoog.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy