// Zorg algemeen

Aneurysma wortel aorta

Een half jaar geleden is er een aneurysma gevonden aan de wortel van mijn aorta. Mijn bloeddruk was toen te hoog. Met medicatie nu goed (perindopril). Alleen heb ik nu steeds vocht bij mijn enkels. Kan dit kwaad? Waarom duurt het eigenlijk zo lang voordat ze er iets aan doen? Ik ben er inmiddels wel achter dat mijn vader het ook heeft en de zus van mijn opa (van vaders kant) overleden is aan een ruptuur. Er vind nu onderzoek plaats bij een geneticus naar bindweefselaandoeningen. Als ik eerlijk ben vind ik het best een raar idee te weten dat het er zit en dat er voorlopig niets gedaan wordt. Is de kans dat er iets niet goed gaat echt zo klein?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • m p avatar
  Ik ben trouwens 44.

  0
 • m p avatar
  Dank je wel voor je antwoord. Ik gebruik perindopril. Dat is volgens mij een ACE-remmer. Vraag me gewoon of ik het moet melden bij mijn cardioloog. Ik heb wel geregeld last van overslagen of even versnellen van de hartslag. Maar daar is niets gevonden wat kwaad kan.

  0
 • H P avatar
  Aortawortelaneurysma's kunnen erfelijk bepaald zijn. Uw leeftijd weet ik niet, maar het feit dat ze in uw familie vaker voorkomen, maakt de kans dat er bij u een erfelijke oorzaak voor is aanzienlijk. Het is goed dat een geneticus dit onderzoekt. Andere oorzaken voor verwijding van de aorta zijn o.a. een langdurig te hoge bloededruk. Of er iets aan een aneurysma moet gebeuren, hangt af van de oorzaak en van de maat van het aneurysma. Tot 55 mm diameter wordt meestal niet ingegrepen, omdat het risico van kapotgaan van het aneurysma dan erg laag is. Bij erfelijke oorzaken ligt de grens om in te grijpen soms lager. Er is geen verband tussen aortawortelverwijding en vocht bij de enkels. Wel kunt u door andere (hart-)oorzaken enkelvocht krijgen, maar ook is het mogelijk dat dit door uw medicatie komt (m.n. bij een bepaald soort bloeddruktabletten, de 'calciumantagonisten' komt enkeloedeem relatief vaak voor).

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy