// Zorg algemeen

Aneurysma intra-artriale septum

Bij mij is 4 jaar geleden een Aneurysma intra-artriale septum via een echo-cor ontdekt. Helaas heeft het ziekenhuis hier mij nooit over ingelicht. Doordat ik een paar weken geleden een onbestendig gevoel op de borst kreeg, en ik in een ander ziekenhuis het vervolg kreeg, hoorde ik dit na het opvragen van de oude brieven. Gisteren heb ik een CT-scan van het hart gehad, omdat mijn fiets ecg niet helemaal vlekkeloos was. Hier is uitgekomen dat ik geen verkalingen heb, maar schone vaten. Nu moet ik volgende week voor een nieuwe echo, om te kijken hoe het staat met mijn aneurysma. Het was toen minder dan 15 mm. Ik lees maar weinig over dit "ziektebeeld", en vraag mij af wat het beloop is mocht het nog steeds minder dan 15 mm zijn. Ik leef gezond, rook en drink niet, en sport veel. Nu ben ik bang dat ik niet meer mag fitnessen, omdat dit toch ook met gewichten is. Zou je het hiermee kunnen verergeren? Wat als het boven de 15 mm uitkomt, wat wordt het verhaal dan? Wie kan mijn vragen beantwoorden?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • N V avatar
    Een aneurysma van het inter atriale septum (=ASA) is een zeldzame maar niet onbekende structurele afwijking van het hart. Omdat het meestal geen klachten geeft, is het typisch dat dit tegenwoordig per toeval gevonden wordt met een echo onderzoek. Meestal komt het voor als geisoleerde afwijkingen en soms in samenhang met andere aangeboren afwijkingen. Een aneurysma van het inter atriale septum is meestal een ongevaarlijke en onbelangrijke afwijking. Uiteraard moet je wel goed zoeken of er geen andere afwijkingen aan het hart zijn. Met name of het hartvoorkamer tussenschot (interatriale septum) ook echt helemaal dicht is en hier geen gaatje (een persisterend foramen ovale) in zit. Maar dat is zo te horen bij u niet het geval.Het aneurysma zelf is eigenlijk niets meer dan een uitbochting van het hartvoorkamertussen schot. Dit heeft niets te maken met aneurysmata van bijvoorbeeld de bloedvaten. In principe wordt de maat van een aneurysma niet in mm uitgedrukt en de maat millimeters is volstrekt zinloos te vermelden. Ik begrijp ook niet goed hoe u daaraan komt.Wel zijn er klinische uitingen die gerelateerd kunnen zijn aan ASA, zoals voorkamer / atriale ritmestoornissen of atriale bloedpropjes die zich kunnen vormen in het aneurysma.Ongecompliceerde en geisoleerde ASA behoeft geen specifieke behandeling anders dan het opvolgen, zoals bij u gebeurt en er moet evaluatie plaatsvinden of er geen bloedpropjes in het aneurysma zitten. Als dat het geval is dan zijn bloedverdunners afdoende behandeling. Indien sprake is van atriale ritmestoornissen dan is specifiekere behandeling nodig. Uiteraard na uitgebreid ritme onderzoek.U levensstijl of dagelijkse bezigheden hebben geen enkele invloed op het ontstaan of het beloop van uw aangeboren ongevaarlijke afwijking. Wat u vraag is in relatie tot fitness begrijp ik niet goed. Dit heeft uberhaupt geen invloed . T.a.v. de millimeter maat, dit moet u snel vergeten.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy