// Zorg algemeen

Aneurysma aortawortel

Ik ben een vrouw van 55 jaar en bij mij is in maart dit jaar een aneurysma geconstateerd  van 5,4 cm. welke op een vervelende plek zit nl. direct waar de aorta het hart in gaat. D.m.v. een T.A.A. hebben ze geconstateerd, door te kijken naar de manier van de sluiting van de hartklep, dat het niet gaat om een aangeboren afwijking. Indien het een aangeboren afwijking zou zijn geweest was de marge tot operatie 5,5 cm. 

I.p.v. de kritieke 5,5 cm is men nu pas alert als de 6 cm wordt bereikt dus ik heb iets meer "rek" gekregen voordat ik geopereerd wordt. Toen is mij verteld dat ik 2 x per jaar door de scan zou gaan om de ontwikkeling van de aneurysma te volgen. Afgelopen week ben ik bij de cardioloog geweest( een half jaar verder) waar ze een hartfilmpje hebben gemaakt en de bloeddruk gemeten. Deze waren beiden goed volgens de cardioloog. Dus nu krijg ik een echo over een half jaar. Ik ben eigenlijk best ongerust, wat ik trouwens ook tegen de cardioloog heb gezegd, nu ik pas over een half jaar een echo krijg terwijl ik had verwacht dat ik twee keer per jaar zou worden gecontroleerd d.m.v. een scan. Ik heb ergens gelezen dat "gemiddeld" een aneurysma groeit met 3 mm per jaar. Maar goed, ieder mens is anders toch?! 

Zijn er meerdere mensen die deze aandoening op dezelfde plek hebben en wat is de prognose van jullie ziektebeeld? In welk ziekenhuis of welke goede chirurg kan men aanbevelen? En zijn er wellicht in andere landen meer ervaringsdeskundigheid op dit gebied?

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • m p avatar
    Ik heb hem op dezelfde plek als jij. Iets kleiner maar bij mij is er met grote waarschijnlijkheid wel sprake van een erfelijke aandoening. Ik krijg een keer per jaar een echo. Wat ik wel erg vreemd vind is dat mijn cardioloog sinds ik medicatie voor mijn bloeddruk gebruik niet eens controleert of mijn bloeddruk laag genoeg blijft. Terwijl dat het enige is wat ik kan doen om eventuele groei te beinvloeden. Toen ik bij de klinisch geniticus kwam werd ook gezegd dat ik niet zwaar mag tillen. Heeft mijn eigen cardioloog ook niet gezegd. Of dit te maken heeft met de erfelijke aandoening weet ik eerlijk gezegd niet, maar daar kan een cardioloog hier waarschijnlijk wel antwoord op geven.. Bij mij is hij de afgelopen twee jaar stabiel gebleven.

    0
  • H P avatar
    In ons ziekenhuis (het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven) volgen wij de Europese richtlijn die adviseert om ingrijpen te overwegen vanaf een diameter van 55 mm. Over het algemeen worden aneurysma's met een kleinere diameter halfjaarlijks vervolgd (tenzij sprake blijkt van snelle groei). De plek waar het aneurysma bij u zit is zowel met echo als met een scan meestal goed af te beelden. In de verschillende hartchirurgische centra in Nederland is genoeg ervaring aanwezig om deze operatie uit te voeren: de aandoening is niet zeldzaam. U kunt goed met uw eigen cardioloog overleggen met welk centrum hij/zij de ervaring heeft.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy