// Zorg algemeen

Afweging van een ablatie onder algehele narcose.

Geacht team.
Met een tweede “gewone ablatie”in het vooruitzicht ( derde ablatie was een maze operatie) zijn bij mij toch (nog) vragen gerezen. Natuurlijk heb ik mn eigen cardioloog gesproken en natuurlijk ben ik de helft vergeten te vragen…..
Via mijn eigen behandelend cardioloog ben ik tijdelijk overgeheveld naar een ritme specialist, wegens toch wel hardnekkige ritmestoringen.
Het plan is om de volgende ablatie onder volledige narcose te doen, geen roesje maar een heuse algehele narcose met alle toeters en bellen. Het wordt een langdurige behandeling dit keer. Vorige twee ablaties duurden 5 en 7 uren.
Er zijn twee dingen waar ik moeite mee heb, de langdurige narcose en wat ik enger vind is de kans op een beroerte t.g.v. een losgelaten stolsel van de punt van het instrumentarium. Was deze complicatie er in de rechter harthelft niet, nu heb ik daar wel mee te maken. En dat beangstigt me, immers wanneer ik een beroerte zou krijgen wordt dat pas opgemerkt wanneer mijn vitale functies bij het ontwaken worden gecheckt. Hoe groot is de kans op een beroerte wanneer er in de linker harthelft gewerkt wordt? En zijn er, als ik onder volledige narcose zou gaan, geen afwijkende resultaten door de anesthesie? ( bloeddruk, reactie van het hart op uitlokking van storing, enz)
Denk dat ik liever verkies om volledig wakker de behandeling te ondergaan, maar wat is wijsheid. Mijn storingen zijn lastig in kaart te brengen doordat ik al veel schade en littekenweefsel heb opgelopen door twee openhartoperaties en vorige ablaties. Het plan is eventueel het doorbranden van de Bundel van His, waarbij mij direkt de vraag rijst wat de meerwaarde daarvan is, immers het boezemfibrilleren gaat daar niet van over? En tot slot vraag ik me af wat de eventuele gevolgen zijn van het niet behandelen van mijn ritmestoring. ( Tricupidalisklep en Mitralisklep insufficientie graad 3, fors uitgerekte rechter boezem, verminderde rechter ventrikel functie, pacemaker, restlek ASD, linkerkamerfuntie is ok. )
Hoop dat u mij kunt informeren over e.e.a, zodat ik een besluit kan nemen waar ik 100 % achter kan staan.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    U stelt een aantal zeer terechte vragen.In veel anderen landen, zoals Amerika, worden ablaties standaard onder narcose gedaan. Er is geen diepe narcose noodzakelijk. Alleen bij uitzondering beïnvloedt de narcose de ritmestoornis, en voor zover ik het kan beoordelen, zal dat bij u geen probleem opleveren. De kans op een beroerte bij een ablatie in de linker boezem is inmiddels, met de huidige manier van werken, zeer klein geworden.U moet denken in de orde van 1:2000 patiënten. Belangrijk is om de bloedverdunners tevoren goed in te nemen en niet te stoppen (de nieuwe antistollingspmiddelen, zoals pradaxa en eliquis, worden 1 dag tevoren gestopt). U heeft blijkbaar veel last van de hartritmestoornis, want anders zou een His-ablatie niet worden overwogen.Ik begrijp uw terughoudendheid. U houdt dan inderdaad het boezemfibrilleren. Echter, de klachten worden veroorzaakt door de snelle actie van de hartkamers, en niet van de hartboezems. Na een His-ablatie kun je de kamers, met een pacemaker, rustig laten kloppen. Dan zijn, vrijwel altijd, de klachten over. Echter, uw hartritme blijft dan afhankelijk van de pacemaker en soms heeft het hart alst van een pacemaker waardoor het slechter gaat functioneren (soms implanteren we daarom een pacemaker met "een derde draadje"). Op deze site kunt u veel vinden over de His-ablatie. Als boezemfibrilleren niet wordt gevoeld, dan moet er alleen gelet worden op bloedverdunning en een rustige hartfrequentie. Als dat goed gebeurt, hoeft u niet bang te zijn voor nadelige gevolgen voor uw hart. Als uw hart lange tijd veel te snel klopt, dan kan het gaan uitzetten; gelukkig trekt dat weer bij als de hartfrequentie weer normaal wordt gemaakt (bijv door een His-ablatie, als medicijnen niet goed werken).Veel uitleg, ik hoop dat u er wat een heeft.

    0

Je moet Inloggen om te reageren