// Zorg algemeen

AFNET-onderzoek

Ik sta op de wachtlijst voor ablatie (nog drie maanden geduld). Nu werd ik gebeld door een arts van het ziekenhuis waar ik geholpen zal worden met het verzoek mee te werken aan een AFNET-onderzoek. Op mijn vraag wie dat onderzoek financiert en wat het doel is, kwam niet een heel duidelijk antwoord. Wat ik begreep is dat men wil bekijken of de gevolgen (bloedingen, stolselvorming) van ablatie verschillen bij gebruikers van acenocoumarol en apixaban. Nu lijkt het mij een goed plan de verschillen tussen K-antagonisten en noacs te onderzoeken.  Bij loting zal worden bepaald wie van de te ablateren deelnemers aan het onderzoek voor de ingreep acenoumarol of apixaban krijgt.

Wat ik merkwaardig vind is echter dat apixaban als vergelijking wordt gebruikt. Hiervoor bestaat immers geen anti-dote, terwijl dat er voor Dabigatran wel  is.

Mijn vragen zijn:

-Is het verstandig en ethisch aanvaardbaar mensen die een ingreep moeten ondergaan waarbij de kans op ernstige bloedingen bestaat, een middel te verstrekken waarvoor geen anti-dote bestaat?

-Is bij u bekend hoe AFNET gefinancierd wordt. Zou het  zomaar kunnen zijn dat in dit geval Bristol Meyer, de fabrikant van apixaban, het onderzoek betaalt en bepaalt?

Met vriendelijke groet

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • F S avatar
    Je stelt goede en duidelijke vragen waar eigenlijk de onderzoekers je antwoord op zouden moeten geven, niet in de laatste plaats omdat de wetgeving rondom wetenschappelijk onderzoek bij patienten zeer duidelijke voorwaarden stelt aan de informatievoorziening aan potientiele proefpersonen. Je mag verwachten van een onderzoeker dat hij/zij naast de mondelinge toelichting een schriftelijke patienteninformatiebrief verstrekt die duidelijkheid geeft over:- doel van het onderzoek- wijze waarop het onderzoek wordt uitgevoerd- risico's van deelname- voor- en nadelenMaar ook over welke medisch ethische toestings commissie het onderzoek heeft goedgekeurd. Deze toetsing kijkt zorgvuldig naar de veiligheid van het onderzoek en de zogenoemde risk-benefit verhoudingDaarnaast geeft de patienteninformatie zicht op wie de verrichter van het onderzoek is (en wie er dus voor betaald)Het is dus zaak om in ieder geval te zorgen dat je deze patienteninformatie krijgt!T.a.v. je vraag of het verstandig en ethisch aanvaardbaar is om acenocoumarol te vergelijken met apixiban waar nog geen anti-dote voor is, kan ik aangeven dat ook buiten onderzoeksverband veel mensen rondom een ablatie apixiban gebruiken als anticoagulantia.de richtlijn in nederland schrijft op dit moment nog voor om deze 1 a 2 dagen voor de ablatie tijdelijk te stoppen om na de ablatie direct weer te starten. De halfwaarde tijd van apixiban is ongeveer 12 uur dus deze pauze zorgt ervoor dat bij het optreden van bloedingen tijdens de ablatie het niet nodig is om de werking van apixaban tegen te gaan.In de patienteninformatie van het onderzoek zou duidelijk moeten staan of van de richtlijn wordt afgeweken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy