// Zorg algemeen

AF verhelpen door medicatie?

Beste,

Onlangs heb ik zelf de diagnose boezemfibrilatie gekregen. Naarmate ik dit bericht met mensen om mij heen deelde hoorde ik vaak "oh, dat heeft die en die ook". Mijn eigen vader wist me zelfs te vertellen: "Ooooh, dat heb ik vroeger (jaren 80) ook gehad. Vloog mijn hartslag wel boven de 200!". Kan me zelfs herinneren dat hij hiervoor een keer een nachtje in het ziekenhuis aan de monitor heeft gelegen maar men niets ongewoons aan het hart kon vinden. 

Uiteraard was ik benieuwd hoe dit bij hem is behandeld. Zijn verhaal is dat hij in een jaar tijd ongeveer tien ritmestoornissen heeft gehad, toen een tijdje medicatie heeft geslikt. Op een gegeven moment "voelde" hij dat zijn hart rustiger was geworden. Toen medicatie afgebouwd (of gewoon gestopt), nooit meer last van gehad. 

Concrete vraag: kan een periode van medicatie er voor zorgen dat AF wordt "verholpen" of dat de stoornissen niet meer optreden? 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • F S avatar
    Antwoord van :Zoals uw eigen cardioloog zegt, het is inderdaad heel belangrijk voor een ablatie goed de “voors en “tegens” af te wegen. Hoewel er zeker nog wel een kleine kans op complicaties is, is de kans hierop door toenemende ervaring en betere technieken de laatste jaren veel kleiner geworden.Het is inderdaad gebruikelijk om klachten van AF eerst met medicatie te behandelen. Maar jonge, verder gezonde mensen zien er vaak tegen op dergelijke medicatie langdurig te gebruiken, of medicatie geeft bijwerkingen. Wij behandelen regelmatig mensen die ook met medicatie goed behandeld werden, maar die de voorkeur geven aan een operatieve behandeling. Uiteraard bespreken we tevoren uitgebreid de ingreep en de kans op complicaties, zodat de patiënt hierin een goede afweging kan maken. Ik hoop dat dit antwoord U een beetje kan helpen.

    0
  • J B avatar
    Dank voor uw snelle antwoord, zal er bij de oude heer nog eens op doorvragen. Mij kwam het gezien ik heb gelezen over boezemfibrilleren ook onwaarschijnlijk over. Toch weet ik dat hij er last van heeft gehad, geen schildklierproblemen kent en ook geen overgewicht. In mijn persoonlijke geval ben ik na de diagnose ook op medicatie gezet (tweemaal daags 80mg Sotalol) en wil de cardioloog niet direct voor een ablatie gaan, omdat hier ook risico's aan kleven. Volgens hem zou je dit moeten voorbehouden als het met medicatie echt niet gaat. Nu ik mezelf iets meer heb verdiept in het onderwerp is het voor mij wel een serieuze optie. Ik ben 45 jaar, en actief sporter. De ritmestoornissen zijn er sinds ongeveer anderhalf jaar, traden op tijdens het sporten. De afgelopen periode echter ook tweemaal buiten het sporten. Afgelopen vrijdag zelfs "dwars" door de medicatie heen. Een extra Sotalol bracht de boel wel weer snel in het ritme. Ik vraag me af hoe ik het best op een ablatie kan aansturen bij mijn huidige cardioloog, wat kan ik zelf wel/niet bepalen? Gezien zijn insteek, ben ik "uberhaupt" wel aan het goede adres? Overigens komt hij me als een bijzonder kundig en ervaren persoon over en geeft me alle ruimte voor vragen etc.

    0
  • P V avatar
    Alles kan...maar het is onwaarschijnlijk. In het algemeen is boezemfibrilleren een progressieve ziekte die niet vanzelf beter wordt. Soms is het een gevolg van een andere ziekte, en leidt behandeling van deze ziekte tot verdwijnen van het fibrilleren; een voorbeeld hiervan is een te hard werkende schildklier. Maar ook zien we tegenwoordig mensen die boezemfibrilleren hebben als gevolg van ernstig overgewicht, wat kan verdwijnen als deze mensen sterk afvallen.Ik weet niet wat er bij Uw vader is gebeurd, maar verdwijnen als gevolg van de medicatie lijkt onwaarschijnlijk. Vaak zie je dat met het ouder worden de klachten die iemand ondervindt van het AF minder worden en kunnen verdwijnen.Boezemfibrilleren komt inderdaad heel veel voor, en laat zich soms met eenvoudige medicatie goed behandelen, en het is zeker de moeite waard dit te proberen als je er last van hebt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy