// Zorg algemeen

AF door zwakke buikspieren of middenrif?

Hoi,

Ik ben man, 60 jaar en heb meestal alleen last van AF (atriumfibrilleren) als ik bepaalde arbeid verricht heb. Maar ik krijg het meestal niet direct na de werkzaamheden.
Heel vaak de volgende dag, net alsof ik dan een vorm van spierpijn ontwikkeld heb en dat het AF in gang zet.

Welke werkzaamheden? Alle arbeid waarbij ik toch enigszins voorover gebogen sta.
Een paar voorbeelden van de laatste keren:

- autowassen, op hurken bij velgen, winterbanden wisselen
- op knieën tapijt en lijmresten verwijderen
- onder de boot liggen en dan onderkant boot in antifouling zetten

Het zijn bijna altijd klusjes waarbij ik buikspieren/middenrif aanspan... lijkt het wel.
Ik heb dan de volgende dag ook vaak wel een soort spierpijngevoel in de middenrif regio.
De triggers zoals volle maag en alcohol mijd ik al zoveel mogelijk.

Of ligt de oorzaak toch weer in mijn ademhaling? Ik wet het niet. Heb wel chronische hyperventilatie en probeer tijdens het klussen wel zoveel mogelijk om de juiste ademhaling te denken.

Hoop dat iemand dit herkent.

En dan nog een vraag.
Welke factoren beinvloeden het herstel van AF. Bij mij duurt het bijna altijd langer dan 12 uur, wel tot bijna 24 uren. Dan ebt het weg. Maar kan ik dat ergens door bespoedigen?

Het 'masseren' van de halsslagader werkt hier toch niet bij?? Al weet ik ook niet of je dat überhaupt zelf kunt/mag doen.

Met vriendelijke groet,

 

 

 

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • A M avatar
    Het zoeken naar oorzaken van AF en manieren om het te stoppen is heel herkenbaar uit de dagelijkse praktijk. Toch zijn er maar weinigen die het lukt een " wetmatig" patroon vast te stellen. De essentie is dat sommige mensen nu eenmaal de eigenschap hebben om AF te kunnen krijgen, en dat dat onder allerlei omstandigheden kan optreden. Het duidelijkst is het patroon waarbij AF vooral 's nachts in rust, na maltijden of na sporten optreedt. Daarnaast zijn er ook mensen bij wie het vooral tijdens inspanningen, heftige emoties etc optreedt. Maar meestal kan worden vastgesteld dat het AF zich niet wetmatig gedraagt. Het stoppen van AF kan niet worden gerealiseerd door het masseren van de halsslagader, zoals dat wel kan bij sommige andere ritmestoornissen.Het stoppen van AF berust op toeval. Dat klinkt gek, maar is begrijpelijk als je beseft dat AF eigenlijk bestaat uit vele golfjes van electrische activatie in de boezems. Als ze met elkaar botsen en daardoor uitdoven stopt het AF. Hoe langer het AF bestaat, hoe kleiner de kans dat het proces stopt, omdat er geleidelijk steeds meer golfjes komen. Het is belangrijk de aanvallen niet langer dan 48u te laten duren. Daarna neemt de kans op spontaan stoppen scherp af, en is de kans op terugval in AF na herstel van normaal ritme, groot. In de praktijk adviseren we dan ook vaak na 24 u medische hulp te zoeken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy