// Zorg algemeen

Ademtekort na ablatie

Ongeveer 2 maand geleden onderging ik een moeilijk ablatie (duurtijd meer dan 4 uur) wegens VK fibrillaties. Meer dan 10j. geleden had ik ook al 3 ablaties gekregen waarvan de laatste met positief gevolg. Deze keer leek de abalatie ook geslaagd maar na enkele dagen kreeg ik een flutter. Satolol helpt wel maar iedere dag heb ik toch meerdere keren  last van hart bonken. Waar ik nog meer last van heb is van ademtekort bij een kleine inspanning. Volgens de cardioloog is stenose van de pulmonale vene zo goed als uitgesloten maar wat is het dan wel? En indien het toch stenose is kan men er iets aan verhelpen? Of moet ik gewoon geduld hebben? Dank bij voorbaat.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • L V avatar
    dokter senheel erg bedankt voor uw duidelijke uitleg.Ik heb een heel goede cardioloog maar bij een visite is de tijd kort en sommige vragen komen pas achteraf. Daardoor is deze site fantastisch. PROFICIAT,

    0
  • W J avatar
    ,Het boezemfibrilleren zal bij u behoorlijk klachten geven, aangezien u inmiddels 4 maal hiervoor geableerd bent. Dat er nog boezemflutters resteren na 4 ablaties in de boezems, waarvan de laatste zoals u zegt moeizaam en uitgebreid, is zeker niet ongewoon. Dat heeft deels te maken met de littekens die aangebracht worden in de boezem. Ze kunnen erg hardnekkig zijn, gelukkig lijken ze bij u redelijk te reageren op sotalol. De kortademigheidsklachten is een ander probleem. Met de huidige ablatietechnieken is de kans op longvenestenose uitermate klein, echter u bent meer dan tien jaar geleden al drie maal geableerd. De gedachte aan de mogelijkheid van longvenestenose vind ik dan inderdaad begrijpelijk. Een belangrijk gevolg van een longvenestenose is een verhoging van de longbloeddruk (pulmonale hypertensie). Dit kan beoordeeld worden met een standaard echocardiogram. Is de longbloeddruk hierbij normaal en ongewijzigd dan is een belangrijke longvenestenose vrijwel uitgesloten. Blijkt er onverwacht toch een longvenestenose te bestaan dan zijn er behandelingsmogelijkheden middels hartchirurgie of, liever, ballondilatatie.Herhaalde of chronische ontsteking van het hartzakje (pericarditis) wordt ook beschreven als zeldzame complicatie van ablatie(s). Dit zou kunnen resulteren in een erg stug hartzakje wat ook kortademigheidsklachten kan geven (pericarditis constrictiva). Ook deze diagnose wordt in eerste instantie met een echocardiogram gesteld, eventueel zijn bij twijfel andere onderzoeken mogelijk als een hartcatheterisatie of MRI. Maar natuurlijk zijn er ook veel andere mogelijke oorzaken voor kortademigheid, onafhankelijk van ritmestoornissen of ablaties. Hopelijk kunt u tzt op Hartvolgers aangeven hoe het verlopen is met uw klachten. groet.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy