// Zorg algemeen

acenocoumarol en verkalking

Ik heb vijf jaar lang last van atriumfibrileren. Zo'n acht keer per jaar een aanval die niet langer duurt dan tien uur. Al die tijd slik ik acenocoumarol om stolselvorming en verstoppingen in de bloedbanen te voorkomen. Nu lees ik dat vitamine K-antagonist acenocoumarol verkalking stimuleert en dus kan leiden tot juist die verstoppingen die het zegt te voorkomen.

Mijn vragen;

-Is deficiency van K2 te voorkomen door K2 vitamines in te nemen of leidt dat er slechts toe dat de INR-waarde met meer acenocoumarol op peil moet worden gebracht.

-Zijn er anti-stollingsmiddelen die niet als K-antagonist werken.

-Is het risico van 'verstoppingen bij het niet-gebruiken van acenocoumarol bij 12-urige aanvallen van fibrileren af te wegen tegen het verkalkingsrisico van acenocoumarol?

Dank voor de antwoorden.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


5 REACTIES

  • W v avatar
    Het feit dat de cardioloog zegt, dat hij geen onderzoek kent, dat de schadelijkheid van K2 antagonisten aantoont, betekent niet, dat die onderzoeken er niet zijn. Zij zijn er wel. Ook als je het mechanisme van K2 bekijkt met betrekking tot preventie van verkalking van het vaatstelsel (ook b.v. van de Aortaklep) dan lijkt het logisch, dat het (nagenoeg) onwerkzaam maken van vitamine K2 door inname K2 antagonisten zeer risicovol is. Onbegrijpelijk dat de cardioloog dat niet weet. Is het misschien een ongemakkelijke waarheid, die niet geweten mag worden?

    0
  • R B avatar
    Ik ben ook bekend met deze studies en vind het ook een angstige gedachte, dat je iets krijgt waarvoor je juist behandeld wordt. Ook zijn er aanwijzigingen dat de vit K-antagonisten verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van artrose omdat er onvoldoende vit. K in je bloed zit om bepaalde stoffen aan te maken die verantwoordelijk zijn voor het smeersel tussen je gewrichten. Toen ik dit alles besprak met mijn cardioloog mocht ik Pradaxa proberen maar ik heb begrepen dat dit nogal belastend is voor je nieren. Kiezen uit twee kwaden? Eigenlijk vreemd dat cardiologen deze mogelijk ernstige bijwerking van vit.K antagonisten niet kennen

    0
  • L D avatar
    De NOACS werken op een hele andere manier, en hebben geen effect op de VitK-afhankelijek stollingsfactoren. ViTK antagonisten gaan niet de algemene effecten van VitK tegen, maar verminderen de effecten van de VitK-afhankelijek stollingsfactoren.Voor pradaxa bestaat er een middel om de effecten van pradaxa acuut te antogoneren, voor de andere NOAC's nog niet. Gelukkig valt dit probleem in de praktijk heel erg mee, zoals onderzoek heeft aangetoond. Vergeet ook niet dat er voor de VitK antagonisten ook de anti-dota beperkt zijn! Toedienen van VitK werkt pas na vele uren; ook daar dienen we extra stollingsfactoren toe.

    0
  • J B avatar
    Vermeer ea in The Journal of Nutrition 14 mei 2004, de zogeheten Rotterdam study, toonden de heilzame werking van Vitamine K2 tegen verkalking aan. Ook Y.T.van der Schouw wees daarop in Atherosclerosis 2008.07.010. Net als studies van de universiteiten van Maastricht en Utrecht.Lan Kiauw de Munck-khoe wees in Farmacie & Voeding van 14 mei 2010 op het verkalkingsgevaar van de K-antanogonisten cumarines.Over Noacs zou graag het volgende aan de weet komen:-zijn dat ook K-antagonisten?-zijn er preparaten die de werking van de anti-stolling snel teniet kunnen doen in geval van ingrepen, ongelukken of interne bloedingen?

    0
  • L D avatar
    Voor mij is het geheel nieuw dat acenocoumarol verstopping veroorzaakt. Ik ken geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat dat heeft laten zien. Ik ben benieuwd hoe u aan die informatie komt.U moet zeker geen extra Vit K nemen, want dan doet u het effect van acenocoumarol teniet, en zullen er schommelingen in de INR ontstaan.De indicatie om antistolling te gebruiken wordt niet bepaald door de aanvalsfrequentie of de duur van het boezemfibrilleren. Een paar maal per jaar 10 uur of permament hebben hetzelfde risico op een beroerte. Factoren als leeftijd, vrouwelijk geslacht, diabetes, hoge bloeddruk, eerdere TIA of beroerte, bepalen de indicatie.Er zijn bloedverdunners met een ander werkingsmechanisme, en die noemen we de NOAC's (new oral anti coagulants). U kunt met uw cardioloog overleggen of u daarvoor in aanmerking komt.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy