// Zorg algemeen

Ablatie linkerboezem

Goedemiddag team,

Waarom is een ct scan en een TEE nodig voorafgaand aan een ablatie in de linkerboezem t.o.v. een ablatie in de rechterboezem?
Kan men aan de hand van een ct scan een “oud infarct ” zichtbaar maken?
Wat is er nog meer zichtbaar bij een ct scan?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Goede en belangrijke vraag.Er is een groot verschil tussen de linker en rechter boezem. Een ablatie in de rechter boezem is meestal veel eenvoudiger, omdat de ritmestoornissen daar ook een stuk eenvoudiger zijn, zoals bijvoorbeeld een ' typische flutter'. Dat is een simpele, regelmatige ritmestoornis, die rondom de rand van een hartklep draait. De ablatie bestaat uit een lijntje dat bij iedereen het zelfde is en vrijwel 100% succes kent.De linker boezem is anders. De linker hartshelft pompt het bloed o.a. door de hersenen (rechter hartshelft pompt bloed naar de longen). Dit betekent dat een stolseltje in de linker boezem, als het los raakt, in de hersenen kan komen, met alle gevolgen van dien.Om zeker te weten dat er geen stolseltje in de linker boezem zit wordt bij sommige patiƫnten een TEE (slokdarm echo) gemaakt. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen die een hoge kans hebben op zo'n stolseltje. De cardioloog bepaalt, aan de hand van een risico-score, wie zo'n TEE moet krijgen.Een CT-scan wordt gemaakt om de anatomie van die linker boezem te kennen. In tegenstelling tot de rechter boezem, gaat het niet om 1 lijntje, maar om meerdere cirkels (rondom alle longaderen) en soms ook nog lijnen. De anatomie van die longaderen kan van mens tot mens variƫren. Soms standaard 2 aan weerszijden, maar soms 1 om 3, of 2 om 3. Het is belangrijk om dat tevoren te weten, want je mag geen longader missen. Een CT is hiervoor het onderzoek. Bij zo'n CT-scan zie je natuurlijk ook 'gratis' de longen en andere onderdelen van de borstholte. Het kan dus gebeuren dat er bij toeval iets anders ook gevonden wordt. Dat zullen we dan natuurlijk altijd onmiddellijk communiceren.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy