// Zorg algemeen

Ablatie ingreep

Ik heb onlangs tijdens het consult een heldere uitleg van u gekregen, evenals van uw collega, echter er blijven toch een aantal vragen over.Mijn eerste vraag is of de ablatie ingreep (met name het branden) geen schadelijke gevolgen met zich meebrengt aan het hart gezien de toekomstverwachtingen. Ik denk dan aan bijvoorbeeld de pompfunctie, zuurstoftoevoer etc. Zoals u weet sport ik 3 maal per week en dat wil ik uiteraard graag blijven doen maar niet door de risico's nu te vergroten als gevolg van de ingreep.Mijn tweede vraag is of of het atriumfibrilleren na de ingreep bij een geslaagde ingreep toch weer kan terugkeren, of is bij een geslaagde ingreep de kans hierop zoals bij een “gezond” hart. Ik heb begrepen dat de uiteindelijke slagingskans tussen 70-80% ligt en dat lijkt mij een zeer acceptabel percentage.Wederom dank voor jullie aandacht in afwachting van uw reactie.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • H v avatar
    Hoi, Heb ik de periode van 2005 tm 2009 last gehad van atriumfibrilleren. In totaal 3 keer geopereerd. De eerste operatie is uitgevoerd in Krefeld Duitsland ivm operatie binnen 4 weken. In. Nederland moest ik ruim een half jaar wachten. Kreeg in die periode elke week wel een stoornis. Bij de eerste operatie hebben ze 3 longaderen kunnen isoleren. De vierde longader konden ze niet bij. Ze zijn er toen van uitgegaan dat deze ingreep voldoende zou zijn. Binnen 1 maand kreeg ik weer last van stoornissen. Dus de tweede operatie was door mij als patiënt te verklaren. Na deze operatie heb ik nog een jaar met medicijnen (bloedverdunners) moeten leven. Daarna nog een jaar zonder en toe op controle bij de cardioloog. Samen hebben we toe geconstateerd dat alles al 2 jaar goed was gedaan dus geen vervolg afspraak meer, 1 week na deze afspraak lag ik weer met hartritmestoornis op de eerste hulp. De derde operatie hebben we wel in Nederland laten uitvoeren. Er was namelijk geen haast bij aangezien de ritmestoornissen maar hoogstens 1 keer per maand kwamen.In totaal heb ik een kleine 60 stoornissen gehad waarbij ik 45 keer met het infuus terug gebracht ben in het goede ritme en 15 keer met een cardioversie.Nu weer volop aan het mountainbiken en " nergens" geen last meer van. Af en toe heb ik nog wel een vreemd gevoel maar dat is ook weer snel weg. Komt maar zelden meer voor. Dus niet beangstigend.

    0
  • L D avatar
    Door ablatie creëren we inderdaad kleine littekentjes. Bij de behandeling voor atriumfibrilleren ableren we bij de overgang van de longaderen naar de linker boezem; dat is als het ware aan de periferie, oftewel de uitlopers, van de linker boezem. De hartspier is daar erg dun en de littekens daar hebben geen enkel effect op de knijp-functie van de linker boezem, laat staan de rest van het hart. We weten dat de boezem na een geslaagde ablatie kleiner wordt, en dat is een gunstig teken. Als we (theoretisch!) zouden ableren in een deel van het hart dat belangrijk is voor de elektrische voortgeleiding (en daarmee voor de knijpfunctie), bijv een lijn in het midden van de boezem, dan zouden we de elektrische voortgeleiding door een groot deel van het hart kunnen blokkeren en daarmee de pompfunctie kunnen verminderen (nogmaals puur theoretisch en niet van toepassing voor uw ablatie). Er is geen enkele reden om aan te nemen dat u straks niet meer lekker zou kunnen sporten.Bij aanvalsgewijs boezemfibrilleren is de kans op succes na de eerste keer ongeveer 65-70%, na de tweede keer 85 tot 90%. Kortom, 35-30% van de mensen moet voor een tweede keer, en 10-15% eventueel zelfs voor een derde keer. U begrijpt dat we veel onderzoek doen om te proberen om deze getallen te verbeteren, want het kan tenslotte beter. Op youtube kunt u nog een filmpje zien waarin ik in een hartmodel meer uitleg over de behandeling:https://www.youtube.com/watch?v=e-3hblVpQVUBoezemfibrilleren komt veel voor, vooral boven de 65 jaar; vanaf die leeftijd stijgt het voorkomen al snel naar de 7-8%! Toch denken we dat over de jaren na een succesvolle ablatie, de kans dat boezemfibrilleren terug komt toch iets groter is. Te hoge bloeddruk is hierbij de belangrijkste factor. Dus, let goed op uw bloeddruk.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy