// Zorg algemeen

Ablatie boezemfibrilleren (complicatietamponade)

Hallo,Ik heb een paar weken geleden een ablatie ondergaan ivm met mijn boezemfibrileren,ik had ook in het verleden wpw en had daar ook een ablatie voor ondergaan die succesvol was.Nu heb ik helaas niet zo'n fijine  ervaring gehad ivm met mijn laatste ablatie,ik kreeg een roesje zodat ik ging slapen en zou na de ablatie op de recoverkamer uitslapen en dan weer naar mijn kamer teruggaan,tenminste dat was de planning,echter is het anders verlopen,ik werd wakker op de afdeling hartbewaking en gelijk voelde ik een enorme pijn op mijn bortskas en kon moeilijk ademen,er werd mij verteld dat er helaas een lekje was ontsaan en dat ze een drain hebben moeten aanleggen ivm met bloed/vochtophoping in het hartzakje(hoe dat kan weet ik niet meer,volgens mij hadden ze me dit ook niet verteld het enigste wat ze zeiden is dat er 1% kans was en helaas was het bij jmij gebeurd)de ablatie was volgens hun wel geslaagd.Ik kreeg ook die dag koorts erbij en kreeg paracetamol en morfine voor de pijn.Gelukkig na 1dag zag het er al beter uit en mocht de drain er savonds uit en na 24 uur nogmaals een echo die zag er ook goed uit en ik mocht  naar huis.Nu moet ik zeggen dat  mijn conditie de eerste week echt niks weg gelukkig is het nu na 2 weken wel wat beter aan t worden.Mijn vraag is alleen ik heb constant een hogere hartslag als normaal,in het ziekenuis was dat ook zo rond de 90-100 per minuut en veel overslagen.In slik nu nog bloedverdunners en propanolol 2x 40 mg per dag maar ondanks dat blijft mijn hartslag in rust rond de 90-100 per minuut.Is dit normaal?Ik maak me hier wel eingzins ongerust over omdat bij mijn vorige ablatie ivm wpw me hartslag niet zo hoog bleef en er zijn nu al 2 weken voorbij.Komt dit door die complicatie?vrg 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • L D avatar
  Het kan inderdaad heel verwarrend zijn, en is het soms niet goed te onderscheiden of de klachten door het boezemfibrilleren of door de overslagen veroorzaakt worden. Dat verschil voel je vaak niet, en daarom is het juist zo belangrijk om goed te weten welk type ritmestoornis uw klachten veroorzaakt. Voordat een volgende ablatie wordt uitgevoerd moet uw elektrofysioloog gewoon weten welke ritmestoornis behandeld moet worden. Nog een keer voor boezemfibrilleren behandelen terwijl u overslagen heeft, helpt niet, maar gaat wel gepaard met risico's (zoals u zelf goed weet).Op zich is eerst een Holter de normale weg. U kunt er niets aan doen als u dan net 10 dagen niets voelt. Als er met de Holter niets uitkomt, dan zal uw cardioloog verdere stappen zetten.

  0
 • J v avatar
  Hallo,Ik ben nu inmiddels weer bij mijn cardioloog geweest en heb ook gevraagd of er ook een mogelijkheid was dat het mischien nog een gedeelte wpw is,mijn cardiloog gaf aan dat ze daar niet hebben naar gekeken omdat ik al een ablatie in 2009 heb gehad en die was succesvol.Nu is het inmiddels zo dat helaas mijn klachten weer zijn teruggekomen,hier had ik niet op geteld en ben natuurlijk wel teleurgesteld ook omdat ik die complicatie heb gehad,ik heb dus weer (steeds vaker en langer) dat mijn hart uit het ritme valt en dus snel gaat kloppen (vooral als ik op linkerzijde lig,of buk,of in rust)dus is ook erg voelbaar en ik heb mijn cardioloog ook verteld.Ik krijg nu een holter voor 5 dagen mee en dan wordt er verder gekeken,hij vertelde me wel dat er een stoornis van 30 seconden moet worden waargenomen voordat ik weer in aanmerking kom voor een ablatie.Ik vindt dit erg verontrustend omdat ik soms dagen niks voel en soms wel 10x per dag.En ik ben al een keer in dec per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd ivm palpitaties die aan bleven houden,ik heb toen 4 uur die stoornis gehad het is toen gelukkig opgelost door een infuus,maar u begrijpt de angst zit er bij mij nu wel,wat als het gebeurd als ik in de auto zit of ergens ver van huis en waarom wordt er geen vervolgablatie gedaan? ik heb hierover gelezen dat als de eerste niet lukt dat meestal na terugkeer klachten overgaat naar een tweede ablatie.Ik slik nu nog steeds2x daags proponalol 40mg dit is ook omdat ik ook nog vaal extrasystolen erbij heb.Dus in principe heb ik dus wpw,boezemfibrileren en extrasystolen erg verwarend allemaal.

  0
 • J v avatar
  Dank u voor uw uitleg,ik heb eind juni weer een afspraak bij mijn cardioloog ik zal dan de vraag eens stellen ivm of de wpw helemaal weg is en of ze dit hebben gecontroleerd.

  0
 • L D avatar
  Wat vervelend dat u deze complicatie is overkomen. U beschrijft deeze tamponade goed; het ontstaat door te veel druk op de dunne wand van de hartboezem, waardoor deze plek poreus wordt. Die hoge druk kan ontstaan door de ablatie-catheter, maar soms ook door de prik die nodig is om van de rechter in de linker boezem te komen. Het komt geregeld voor dat mensen na de ablatie voor boezemfibrilleren tijdelijk een verhoogde hartslag hebben, ook als er geen tamponade is. Er wordt over grote gebieden geableerd, en ook op gebieden waar aan de buitenkant van het hart zenuw-knoopjes liggen die de hartfrequentie bepalen. Die knoopjes kunnen tijdelijk verstoord zijn waardoor de hartslag omhoog gaat. Dat trekt als regel weer bij. Overigens is dit ook een voorspeller van een behandeling met blivjend succes! Bij een WPW-ablatie kom je niet in de buurt van die zenuw-knoopjes en zie je dit effect dus niet.Wel vroeg ik me af of bij deze laatste ablatie ook is gecontroleerd of de WPW helemaal weg is. Als dat ten dele het geval is (dan noemen we het een concealed bypass) dan kun je daarvan ook boezemfibrilleren krijgen. Vraag dat even na bij uw cardioloog!

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy