// Zorg algemeen

Aanval Hartoverslagen of spanningen in borst??

Hallo, ik ben een man van 40 en al bijna 20 jaar bekend met hartoverslagen, fladders, spanningsgolven in de maag-middenrif-hartstreek maar de laatste 6 jaar sinds ik zelfstandig internetondernemer ben is het nooit langer dan 2 weken weggeweest.

In April 2014, nu 1,5 jaar geleden werd ik voor het eerst geconfronteerd met een aanval van hele heftige hartoverslagen, althans ik denk dat dat het is. Een enkele overslag kan ik wel van schrikken en vooral als het echt zo'n zenuwscheut of schok/bubbel is maar daar zet ik mijzelf wel redelijk snel over heen, maar als het er aanvalsgewijs veel achter elkaar zijn en dan zo heftig alsof iemand in je hart knijpt, dan is de paniek compleet. Die aanvallen heb ik vanaf April 2014 meerdere keren gehad en ik ben eind 2014 onderzocht door een cardioloog met meerdere ECG's, Echo, fietstest en zelfs een MRI scan. Daarna ook nog met een 24 uurs holter gelopen waarbij 2 overslagen werden geregistreerd die ik zelf niet heb gevoeld.

De uitslagen waren allemaal goed en geen afwijkingen gevonden behalve een slechte conditie. Dat klopt wel want door alle klachten en angst lukt sporten niet. Ondanks dat geen overgewicht (72 kilo en 1,82m). De klachten waren even wat minder maar het blijft mijn leven beheersen. In de tussentijd ook therapie gevolgd bij een Psychosomatische Fysiotherapeute en ademhalingsoefeningen geleerd. Zeker zinvol maar eraf komen zit er blijkbaar (nog) niet in.

Mijn vraag is; als ik zo'n aanval krijg, dan voel ik dit onder het borstbeen bij de maagkuil, dus lager dan het hart net iets naast de borstkas. Dit is gevoelsmatig en ik leg er altijd mijn vingers stevig op omdat ik wil weten of het mijn hart is of misschien wel heftige spanning/spasmen. De huisarts kan er weinig mee, de cardioloog zegt dat het het hart kan zijn die getriggerd wordt en mijn therapeute geeft aan dat het ook spanningen kunnen zijn. De tijdsduur van zo'n aanval is 5-60 minuten en is op dat moment bijzonder angstaanjagend. Ben er een keer mee naar de EH geweest en aan de monitor gelegd 2 uur lang maar toen zwakte het af en een schok die ik voelde hebben zij niet geregistreerd op de ECG. Ik ben dan verder niet benauwd of licht in mijn hoofd, ook geen echte pijn op de borst. Wel koude handen en voeten maar dat is denk ik de angst.

Hebben jullie enig idee wat zo'n aanval kan zijn want na alle onderzoeken weet ik niet meer wie mij kan vertellen wat er op dat moment aan de hand is. Ik wil het graag een plek geven. Bedankt!


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • R v avatar
    heel herkenbaar.Ik denk dat wij dezelfde klachten hebben . Ik herken die zenuwscheut of schok bubbel heel goed. Deze duurt denk ik 1 a 2 seconden en deze zijn akelig. het is ook gevoelig. Ik krijg wel pijn op mijn borst ervan. De reacties die u daarna krijgt zouden inderdaad te maken kunnen hebben met de arousal die ontstaat in het lichaam van deze spasmes. -> zoals ik ze noem.Ik heb deze klachten van de 1 op andere dag gekregen en heb ze nu al 8 jaar elke dag. Ook bij mij wordt er niet veel gevonden. En inderdaad, komt dan met angst en paniek, etc.STOP maar . Dat is het NIET. De reactie op die zenuwscheut overslag spasmes zouden best angst en arousal kunnen zijn, dat geloof ik allemaal wel. maar die spasme zelf NIET.Daar gaat elke dokter de mist in. Daar zit de denkfout die ik overal maar hoor. Die spasme is iets LICHAMELIJKS. Het puntis dat de kennis of interesse , want het moet 1 van de 2 zijn gewoon niet aanwezig is. Teveel doktoren doen aan orgaan onderzoek. Dus kijkt je hart na, en thats it. ziet niks vreemds , dus je hart is goed. Dan hoor je, het is u hart niet.En daar gaat het mis en begint de twijfel, want u en ik voelen zelf wel dat het wel u hart is elke keer bij die spasme zenuwscheut slaat u hart op datzelfde moment over of fladdert. Dus dan denk je " niet mijn hart??" Ze hebben iets gemist of begrijpen het niet.Ik denk niet dat ze iets gemist hebben, maar ze begrijpen het inderdaad niet. Ik denk dat u maar eens moet gaan kijken bij mijn postings en op internet zoeken naar mensen met dezelfde type klachten. Deze mensen zelf en sommige artsen die daar op door gegaan zijn en niet gestopt, met u hart is goed, leggen de link met de nervus vagus en de maag slokdarm. en misschien wel middenrifbreuk. Al deze mensen herkennen ook het druk gevoel rond en onder de maagkuil, ribben..en hoe meer druk..lucht, volle maag, alsof er iets zit, des te meer kans op de klappen die u omschrijft , alt vermoed ik. Ook bij bukken, uitrekken, soms gebruik bovenlichaam of draaien, tillen, vormen van bewegen, krijg ik deze klappen, en veel van die mensen ook. Ook ik leef hierdoor als een kluizenaar en bewegen is er al jaren niet meer bij. Wat ik mis is UITLEG, gewoon aan de slag met de klacht, ipv simpel roepen, u hart is goed.Prima dat mijn orgaan hart goed is, maar iets gaat er niet goed.De cardioloog zegt, het is u slokdarm..ga naar maag darm lever arts.. de maag darm lever arts zegt.. "nee hoor dat is u hart " naar de cardioloog :). Lekker duidelijk en het vertrouwen neemt daardoor niet toe.Er wordt veel te makkelijk gewezen naar angst of paniek. We medici weten het niet, dus , angst of paniek. Sorry, maar dat is het niet. De reactie erop is zo goed als zeker wel angst of paniek, maar sorry dat ik en anderen mensen bezorgd zijn als je geen diagnose of verklaring krijgt en het gaat om je hart.

    0
  • R v avatar
    Hartelijk dank voor uw snelle reactie! De kettingreactie is zeker goed mogelijk, want wer ik bij een overslag EXTRA schrik, begin te zweten en angstig wordt, dan wordt een aanval met meerdere heftige overslagen uitgelokt. Wat er dan gebeurt, het knijpende gevoel in mijn hartstreek, geeft mij zo'n beangstigend gevoel en is natuurlijk heel anders dan een 1 of 2 losse hartoverslagen. Als ik uw verhaal lees, is het hoogstwaarschijnlijk wel het hart die van slag raakt (door angst) en niet spanningen of spasmes omdat het gevoelsmatig wat lager voelt dan het hart.Mijn psychosomatische fysiotherapeute heeft mij inderdaad geleerd ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen, maar dat is bij zo'n aanval niet altijd even makkelijk en soms heb ik het snel onder controle en soms heel moeilijk en heb al een paar keer een knijpend hart gehad gedurende 30-60 minuten. Het goede nieuws is; het ging altijd weer over en kreeg ik het onder controle. Daarna monitor ik mijn hart 1-2 dagen en als overslagen dan wegblijven, dan ben ik er 80% minder mee bezig. Wat het ook is, ik wil er dolgraag vanaf maar het lijkt soms een onbereikbaar ideaal. Medicijnen gebruik ik niet en zijn nooit aangeraden.U denkt dus dat een psycholoog mij anders kan helpen dan een psychosomatische fysiotherapeut? Het ermee om kunnen gaan wer het weer escaleert?

    0
  • J W avatar
    De aanvallen die u beschrijft bestaan al vele jaren en er is onderzoek gedaan door uw cardioloog waarbij geen schokkende zaken werden gevonden. Het betekent in ieder geval dat de prognose erg goed is maar het beheerst wel uw leven. Van belang is ook dat op de EH geen afwijkingen werden geregistreerd terwijl u klachten had. Uw verhaal overziend kan het heel goed zijn dat er sprake is van angst en paniek- aanvallen. Die kunnen best uitgelokt worden door een overslag (die er zeker zal zijn) maar onbewust wordt er een reactie in gang gezet die veel heftiger is dan eigenlijk zou passen bij de overslag(en). Ook kan het tegenovergestelde nog optreden en kan de ontstane angst leiden tot meer overslagen; een soort kettingreactie. Belangrijk is om dan te bedenken dat het hart goed is onderzocht door de cardioloog, de overslag niet kan leiden tot iets ernstigs en het vanzelf overgaat. Er bestaan oefeningen om tijdens een aanval tot rust te komen. De fysiotherapeut heeft blijkbaar al adviezen gegeven maar als het terug blijft komen is een bezoekje aan een psycholoog een goede optie. Het feit dat de klachten al zoveel jaren bestaan rechtvaardigt naar mijn mening ten volste een consult bij de psycholoog

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy