// Zorg algemeen

Aanval boezemfibrilleren uitgelokt door stimulatie nervus vagus?

Beste Dokter,Ik heb al een paar jaar last (vanaf 50 jaar) van boezemfibrilleren zonder onderliggende oorzaak (LAF). Met flecaïnide gaat het gelukkig al jarenlang goed en ik kan ook niet merken dat het erger wordt. Een paar keer per jaar voel ik het fibrilleren opkomen, maar het zet zelden echt door.Ik heb wel eens gelezen dat bij mensen met boezemfibrilleren stimulatie van de nervus vagus een aanval kan uitlokken. Zelf heb ik de indruk dat dit bij mij op de een of nadere manier het geval is als ik veel heb gegeten en de maag vol zit. Ik heb het ook wel eens gehad dat ik met buik tegen een tafelrand aanzat en dat het toen leek dat het hart op hol wilde slaan. Het gevoel verdwijnt dan als ik weer snel recht ga zitten. Op andere patiëntenforums (voornamelijk Engelstalig) lees ik verhalen van mensen die ook zoiets ervaren. Zelf ben ik erg voorzichtig met alles wat op dergelijke fora wordt beweerd, maar het is wel erg herkenbaar voor mij.Kan het zijn dat een volle maag en dergelijke (stimulatie van de nervus vagus) boezemfibrilleren uitlokt?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


12 REACTIES

  • T H avatar
    Vraag boezemfibrillerenIk heb sinds 5 weken bijna dagelijks last van boezemfibrilleren. In het begin tussen de 2 en 8 uur per dag en tussenpose van minder dan 24 uur. Inmiddels medicatie verhoogd. nu duren het boezem-fibrilleren tussen 4 en 18 uur en tussenpose bij kortere aanvallen van 8 uur minder dan 24 uur en aanvallen boven de 8 uur tussenpose 20-40 uur. Is deze aanvalsgewijze vorm van boezemfibrilleren nu gevaarlijker of langdurige periode boezemfibrilleren ?Ablatie voor boezemfibrilleren is mij aangeboden (vorig jaar ablatie flutter gehad met veel complicaties ... flutter wel gelukkig over, nog wel medicatie ).Nu las ik dat ablatie in sommige gevallen van boezem-fibrilleren een lagere slagingspercentage heeft, wie weet hier meer over?Herkent iemand deze aanvallen boezemfibrilleren en wat is bij jullie de behandeling geweest ... medicatie ... ablatie ... overig

    0
  • F V avatar
    Ik heb ook last van AF's die soms langer dan 1 uur aanhielden. Ik herkende het niet als AF was gewoon wat moe maar begon me steeds vaker opgejaagd / geïrriteerd en suf te voelen. Vervolgens hart filmpje laten maken bij m.n. huisarts toen ik me weer buitengewoon onrustig en moe voelde. Conclusie was uiteindelijk AF.Ik woog toen echter 121 kg (BMI 32) en ben nu 12 kg afgevallen wat er voor gezorgd heeft dat de 1 uur of langere aanvallen verdwenen zijn (obesitat paradox). Maar net zoals bij heb ik nog steeds last als ik in een moeilijke houding gebogen sta/werkzaam ben (middenrif) echter even zitten en binnen paar seconden tot maximaal 1 minuut met wat gericht ingehouden ademen (door neus ademen en vervolgens 2x zolang uit ademen door een tuutje van je mond te maken) en glas water houd het op.Tevens ja hoor ook met flink tafelen heb ik vaak de volgende dag er soms last van. Bij opstaan voel ik het al in mijn maag slokdarm gerommel (niks ongewoon of erg) en als ik dan een iets meer dan gemiddelde inspanning doe wandelen fietsen bijvoorbeeld kan je de klok er gelijk op zetten. Echter in de ochtend bij dat gerommel als ik mijn hart slag meet niks aan de hand.En ja ik kan de AF oproepen door behoorlijk hard aan te zetten bij poepen de druk op het middenrif word dan schijnbaar zo groot dat AF optreed.Ik denk nu ook aan die nervus vagus. Dat van die ongewone houding heb ik dus al ruim 20 a 25 jaar kan ik nu in retrospectie zeggen. Ik herken het namelijk nu.Volgende week 2de afspraak met mijn cardioloog ga dan op de fietsband en krijg (to be sure volgens mijn cardioloog) nog even een hart echo.

    0
  • L D avatar
    Er bestaan naast boezemfibrilleren ook andere "ritmestoornissen" die het gevoel van een onregelmatige hartslag of hartbonzingen kunnen veroorzaken. De bekendste zijn overslagen uit de boezem of de kamer. In principe onschuldige fenomenen, die soms toch last kunnen veroorzaken.Ik hoor geregeld van mensen bij wie boezemfibrilleren met een ablatie goed verholpen is, toch nog wel eens klachten van hartbonzingen. Bijna altijd betreft dit overslagen, of te wel te vroeg slagen gevolgd door een pauze en dan een zware hartslag. Gelukkig is het zo, dat na uitleg en geruststelling de klachten vaak weer verdwijnen. Ieder mens heeft overslagen, maar sommige hebben de pech dat ze ze ook voelen; zeker als je bijvoorbeeld boezemfibrilleren hebt gehad, lijkt het alsof je een tijdje wat meer ontvankelijk bent voor het voelen van die overslagen. Dit slijt bijna altijd, zodat deze onschuldige overslagen ook niet meer gevoeld worden.

    0
  • L D avatar
    Uw vraag kan ik bevestigend beantwoorden.Er bestaan 2 typen boezemfibrilleren: vagaal en adrenerg.Het vagaal boezemfibrilleren ontstaat typisch in rust, en vooral als de nervus vagus maximaal geprikkeld is, zoals bij een volle maag, of in diepe slaap. Alcohol kan dit nog versterken. Het aardige is dat tambocor hier het werkt, mede omdat het ook 'vagolytische' effecten heeft, wat betekent dat het de vagus afremt. Dit verkl ook de bijwerkingen van een droge mond, of wazig zien. Je hoort ook wel eens het verhaal dat bij sommige sporters met vagaal boezemfibrilleren een heftige inspanning het weer laat stoppen. Aan de andere kant van het spectrum staat adrenerg boezemfibrilleren, dat juist ontstaat bij inspanning, schrik of hevige stress. Bij deze groep helpen beta-blokkers of sotalol juist het beste.Dit is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen, want er zijn allerlei tussenvormen.

    0
  • W J avatar
    Mag ik hier een vraag bij aanplakken?Ik ben nu geopereerd, heb een minimaze operatie ondergaan anderhalf jaar geleden. En toch, toen ik mij vannacht omdraaide en op mijn buik ging liggen begon het te rommelen. Mijn hartslag blijft echter normaal. Een groot raadsel want het voelt echt niet prettig.Graag hoor ik reactie

    0
  • W J avatar
    Dit is zeker herkenbaar voor mij.Ik kreeg het ook vaak wer ik op mijn buik ging liggen. Ben een echte buikslaper maar dat kan dus niet meer.

    0
  • R d avatar
    Ik hoop dat mijn reactie onder het goede onderwerp komt want de navigatie van de website is uiterst vaag. Ik heb nu sinds 2 jaar last van boezem fibrilleren. Tenminste zolang weet ik nu dat ik het heb :-) Op de momenten dat het optreed heb ik daar flinke last van, moe weinig concentratie en gevoel van algemeen onwel behagen. Ik check dagelijks mijn hartslag cq. bloeddruk en ben er achter dat het steeds regelmatiger voorkomt. 4 keer per week zeker. Als het optreed duurt het tussen de 24 uur en 48 uur voordat het mijn hart weer in sinusritme raakt. Ik rook niet meer (heel soms toch :-( ) maar dat mag geen naam hebben. Alcohol drink ik zo goed als niet meer maar ik merkte dat het allemaal weinig uit maakt. De aanvallen blijven komen hoe 'gezond' ik ook probeer te leven. Ik heb even gedacht dat eten van chinees of andere gerechten waar bepaalde E nummers inzaten de oorzaak zouden zijn maar mijn bevindingen waren op toeval gebaseerd. Onlangs heb ik een belangrijke ontdekking gedaan, het gaat er niet om wat ik eet maar hoeveel ik eet! Als ik chinees bestel eet ik ook veel dus vandaar dat ik last kreeg. Zodra ik weinig eet verdwijnen de aanvallen. Ook heb ik een manier gevonden om mijn hart weer in sinus ritme te krijgen. namelijk 2 kilometer hardlopen, dat klinkt een klein stukje maar zodra ik boezemfibrileren heb is traplopen al een hele opgave laat staan 2 km hardlopen. Ik heb nu nog maar 1x per week last omdat ik dan net weer iets te veel heb gegeten. Tja sommige dingen zijn ook zo lekker. Enfin het lijkt erop dat ik het met heel veel dicipline onder controle kan houden, dus niet roken niets drinken en weinig eten.. Maar ja omdat nu de rest van mijn leven te moeten doen dat lijkt me voorals nog geen prettig vooruitzicht. Mijn cardioloog had mij ablatie aan geraden, ik overweeg daar ook in mee te gaan. Natuurlijk snap ik dat ik dan natuurlijk niet gewoon kan gaan roken, vreten en zuipen maar een tussenweg tussen dit en geheel onthouder lijkt me wel mooi..

    0
  • L D avatar
    Geachte mevrouw ,U vertelt over heel veel verschillende zaken en vraagt mij om advies.Om een goed advies te geven heeft een dokter veel meer informatie nodig.Maar, feit blijft dat u inmiddels boezemfibrilleren heeft en daar ook last van heeft. Als u er niets van zou voelen, dan hoeft u alleen bloedverdunners te gebruiken, maar u heeft de pech dat u er ook last van heeft.Bij klachten van boezemfibrilleren kun je behandeld worden met of medicijnen of een ablatie. Wij voeren geregeld ablaties uit bij mensen boven de 75 jaar.Ik stel voor dat u met uw eigen cardioloog bespreekt wat de behandeling in uw geval is.Sterkte!

    0
  • A d avatar
    dokter ik ben nu 75 al jaren had ik last van hart overslagen dat is de laatste jaren omgeslagen naar atrium fibrelleren ,de laatste maanden heb ik er voor in het ziekenhuis gelegen mijn hartslag en dan snel en vliegt van hoog tot lager ook mijn bloeddruk word dan hoog ,ik voel mij er knap beroerd en doodmoe van en erg duizelig en zwak in mijn benen ik werd door op deze site gewezen ik heb pas twee keer een nucleaire onderzoek met daarna een inspannings test dat ging niet goed mijn cardioloog zei ,je kunt hier wel honderd mee worden nou dat hoeft ook weer niet ,ik gebruikt selokeen 150 mg en ik heb acenocaumarol .ik ben ME en fybromialgie patient en ik heb op mijn 36 ste een bereoerte gehad ,waardoor ik kwadranten syndroom heb ,mijn zenuwstelsel slaar zomaar uit het niets op hol ik heb later twee tia,s gehad en ook twee stille hart infarcten de hele dag heb ik pijn tussen mijn schouders en een onrustig gevoel op de borst ,ik heb ook ernstige nek en rugwervel artrose en last van maag darmen en slok darm dit alles speelt ook op als ik atrium fibrelleren heeft ,kunt u mij vertellen wat ik kan doen om dit tegen te gaan

    0
  • W e avatar
    Ikzelf heb net een zelfde soort vraag gesteld.Ik heb 2 ablaties ondergaan maar ik heb het gevoel dat het boezemfibrilleren uitgelokt wordt mijn nervus vagus. Ik heb nu steeds "runners" die niet overgaan in boezemfibrilleren door de ablaties maar geven mij een constante hartslag van om en nabij de 100. De aanvallen kunnen van zeer kort tot wel 12 uren duren en de cardiology hebben geen idee waar het vandaan komt, maar het is merendeel na eten of een streessige gebeurtenis. Soms kan ik het ook opwekken door op een bepaalt punt in het midden tussen de beide rib bij het zwaardvormige aanhangsel te drukken (deze zijn dan zeer kort 10 tot 20 seconden). De opbouw is bij de langere aanvallen dat ze in eens beginnen maar dan langzaam afbouwd. Ik wordt niet kortademig of iets anders alleen dus de verhoogde hartslag met overprikkel bij activiteit (dan 140 en meer). Het is ook zeer vermoeiend als je dan na de dokterswacht gaat, want ze sturen je dan merendeel weer naar de EH maar daar komt altijd dan hetzelfde eruit (dus dat ze het niet weten). Je wordt er erg onzeker van omdat je niet weet wer er echt wat aan de hand is of de zoveelste "niks"!

    0
  • R H avatar
    Ik herken heel veel in het verhaal .Heb al een aantal jaren AF (Atriumfibrilleren) en bijna altijd kan ik het relateren aan 'iets' bij mijn maag of middenrif. Heb dit zo ook wel eens bij de cardioloog genoemd, maar daar wordt nauwelijks op gereageerd.Mijn AF treedt vaak op na een maaltijd wel of niet in combinatie met alcohol. Maaltijden waarbij ik teveel eet (pizza, patat, pasta's) omdat het zo lekker is, blijken heel vaak binnen een kwartier of halfuur na de maaltijd de boosdoener en krijg ik AF. Tot nu toe overkomt mij dit 1 tot 2x per maand, maar als ik deze triggers vermijd krijg ik het ook niet.Ook bemerk ik dat ik als ik arbeid verricht heb waarbij ik mijn buikspieren/middenrif gebruikt heb (voorbeelden: autopoetsen, over de bootrand hangen om boeg schoon te maken, onder boot liggen voor antifouling aanbrengen) ik een paar uur later weer AF krijg.Een paar weken geleden begon mijn hart wat onregelmatig te slaan na (dus te zware) maaltijd en ging op de bank liggen om mij te ontspn. Meestal voelt het bij de maagstreek dan altijd het eerst wat 'gek'. Ik begon wat op die plek te masseren en drukte op een bepaalde plek waarna meteen het AF begon.Mijn AF duurt meestal de nacht over en gaat in de loop van de volgende ochtend weer over een enkele keer wat eerder een paar keer pas in de loop van de middag.Kortom, toen ik het verhaal las dacht ik meteen, dat herken ik. Ik relateer het zeer duidelijk tot mijn maagstreek.Ik gebruik geen medicijnen met instemming van de cardioloog (ik wou ze niet de bètablokkers), heb wel van alles geprobeerd (o.a. voeding koolhydraten - eiwitten gescheiden (Mercaptan dieet), ademhalingstechnieken (is bij mij ooit Chronische Hyperventilatie geconstateerd), maar niks lijkt te helpen.Ben benieuwd naar eventuele reacties.Met groet

    0
  • L D avatar
    Uw observatie en gedachte klopt helemaal en raakt een heel interessant punt. Het is zelfs zo dat wij bij het aanvalsgewijze (=paroxymsale) boemzefibrilleren 2 typen onderscheiden:1. adrenerg (bijvoorbeeld tijdens of vlak na sport / schrik /stress) en 2. vagaal. Bij dit laatste type treedt het boezemfibrilleren juist op in rust of in de nacht, en dan nog sterker na alcohol of een zware maaltijd. Hierbij speelt activatie van de nervus vagus zeker een rol. De nervus vagus is meer actief in rust en tijdens de slaap en is evolutionair bedoeld om uit te rusten en voedsel te verteren en is daarmee de tegenhanger van de adrenerge zenuwen (type 1 hierboven), die juist evolutionair bedoeld is om te vechten en te vluchten. Deze twee tegenpolen bepalen het autonome zenuwstelsel, zeg maar het onbewuste huishoud-zenuwstelsel.Prikkeling van de nervus vagus laat bijvoorbeeld het hart ook langzamer kloppen. We weten van dierproeven dat sterke prikkeling van zenuwknoopjes op het hart van deze nervus vagus boezemfibrilleren kan veroorzaken.Ook is goed bekend dat tambocor soms heel goed kan werken bij mensen met vagaal boezemfibrilleren. Tambocor heeft niet alleen een effect op de elektrische eigenschappen van het hart, maar werkt ook "vagolytisch". Met dat laatste wordt bedoeld dat het de nervus vagus afremt en daarmee dus ook boezemfibrilleren kan voorkomen. Overigens verkl dat vagolytische effect ook bepaalde bijwerkingen van tambocor die soms kunnen voorkomen, zoals een droge mond en wazig zien.Ik ben erg benieuwd of andere mensen met boezemfibrilleren uw patroon herkennen!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy