// Zorg algemeen

Aanpassing medicatie

Hallo, Man 54 jaar, 3 jaar geleden voorwandinfarct. Stent gezet, geen noemenswaardige schade hart. Omdat ik last van moeheidsklachten en druk op de borst bleef houden is de ejectiefractie nagekeken middels een scan. Ejectiefractie in rust was 59 en bij inspanning (middels inspuiting van een goedje) 71. Kortom, dat is heel goed allemaal. Ik sport en wandel en mijn bloeddruk en cholesterol zijn prima in orde. Ik heb echter nog steeds "off-dagen". Zo'n 5 per maand. Ik voel me dan zo moe alsof ik te lang in een sauna heb gezeten. Dit gevoel kan enkele uren of soms een hele dag duren. Ik heb dan ook een druk op de borst. Mijn bloeddruk blijft dan gewoon goed. Ook geen aanwijsbare reden zoals stress of zo aan te wijzen voor slechte dagen. Ik heb tot gisteren perindopril 4mg geslikt maar ben iom de huisarts overgegaan op candesartan 4mg omdat mijn klachten eventueel bijwerkingen zouden kunnen zijn. Nu lees ik dat perindopril wordt voorgeschreven voor 1. hartfalen (heb ik niet), 2. Hoge bloeddruk, 3. Na hartinfarct. Candasartan wordt slechts voor 1. En 2. voorgeschreven. Is dit een probleem mbt tot voorkomen eventueel 2e infarct?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Dat is een bijzonder goede vraag.In principe dient bij iedere patient na een hartinfarct overwogen te worden een ace-remmer (bv perindopril) te starten en als dit niet wordt verdragen vanwege bijwerkingen wordt geadviseerd een AT II antagonist (bv candesartan) te gebruiken. Het wetenschappelijke bewijs voor dergelijke medicatie is het krachtigst bij patienten met hartfalen, suikerziekte of hoge bloeddruk, maar ook bij patienten die dit allemaal niet hebben na een hartinfarct wordt het in de Europese richtlijn toch aanbevolen.Echter, moet bij dergelijke beslissingen natuurlijk altijd ook eventuele bijwerkingen worden meegewogen.Als de bijwerkingen frequent en belangrijk op de voorgrond blijven staan, kunt u het met bovenstaand verhaal in overleg met uw cardioloog een afweging om wel al dan niet door te gaan met deze medicatie.Succes

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy