// Zorg algemeen

3 vragen over ablatie

Drie vragen over ablatie

Ik onderging iets meer dan twee weken geleden een ablatie (pulmonaalvenen ablatie en ablatie van de isthmus) ter voorkoming/genezing van artriumfibrilleren en flutter. Ik neem  tijdelijk nog bloedverdunners en een lage dosis emconcor minor (1,25 mg). Ik ben 49 jaar oud en bescheiden duursporter hoewel mijn sportactiviteiten momenteel tot nul zijn herleid. Mijn fibrillaties waren zeer veelvuldig en hielden steeds spontaan op. Meestal ontstonden ze in rusttoestand. Nooit tijdens een sportactiviteit

 

Medicatie:

Wat is eigenlijk de bedoeling van deze emconcor minor? Voor mijn operatie kreeg ik apocard omdat deze het ritme van het hart reguleert. Dit schijnt op het eerste zicht opgelost te zijn door mijn ablatie. Waartoe dienen deze betablokkers nog eigenlijk? Hebben deze nog een functie?

 

Ablatie

Gebeurt het regelmatig dat een ablatie op meerdere plaatsen dient te gebeuren? Pulmonaalvenen en isthmus. Zegt dit iets over de slaagkansen van de ingreep?

 

Succes

Ik heb intussen nog niet gesport en globaal gezien gaat het goed met mij. Af en toe ondervind ik iets wat op een overslag gelijkt en af en toe (na een minimaal vorm van lichaamsbeweging zoals wandelen …) iets wat op een aanzet naar fibrillatie lijkt. Wat zeggen deze symptomen over het al dan niet slagen van de ablatie? Een echte fibrillatie waarbij mijn hart enkele minuten de hoogte in gaat, heb ik niet meer gevoeld. Ook de onregelmatige sprongen heb ik ook niet meer gevoeld. Alleen af en toe een overslag en af en toe een aanzet tot fibrillatie.

 

Alsvast bedankt voor uw mening hieromtrent


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • k m avatar
    Heer Alvast bedankt voor uw snelle reactie. Om eerlijk voor mezelf te zijn moet ik toegeven dat de drie vragen kaderen in mijn vurige wens naar zekerheid omtrent de succesvolle afloop van een ablatie ingreep bijna 3 weken geleden ter voorkoming van paroxysmale atriumfibrilleren en flutter.In eerste instantie voelt alles goed aan: GEEN fibrillaties meer gehad, GEEN onregelmatige hartkloppingen. Het enige wat ik verscheidene keren gevoeld heb is iets wat ik poog te catalogeren als extra systolen en aanzetten tot fibrillaties – wat wel zeer vervelend is - vaak na een zeer bescheiden lichamelijke inspanning of na het nuttigen van alcohol maar evenveel compleet ‘out of the blue’. Heel af en toe voel ik ook zeer zeer lichte en korte trillingen in de harststreek – quasi niet waarneembaar maar het is er wel.Ik weet voor mezelf echter niet dat dit uitblijven van fibrillaties toe te schrijven is aan de ablatie of aan de 1.25 mg emconcor minor (Bisoprolol). Ik hoop uiteraard dat dit succes aan de ablatie ligt maar ik weet het niet.Ik meende verstaan te hebben dat het medicament dat ik voor de ingreep moest nemen (apocard retard) specifiek diende ter voorkoming van fibrillaties. Deze apocard neem ik dus niet meer en fibrillaties blijven uit. Bovendien lijkt mij de dosis emconcor minor ook zeer laag: 1.25 mg om zeer doeltreffend te zijn. Zijn dit alles indicaties van een succesvolle ablatie of ligt het toch aan de emconcor waarvan ik weldra hoop dat ik het mag stopzetten zodat ik terug aan het sporten kan.Dit gevoel dat ik catalogeer als ‘aanzet tot fibrillatie’: wat is dit ? Ik voel hetzelfde als hetgeen ik vroeger voelde net vooraleer fibrillatie startte alleen dat er nu geen fibrillatie volgt. Is dit nog elektrische activiteit die nu gecounterd wordt door de ablatie?Ik weet dat ik vele vragen stel en begrijp ook dat niet voor elke vraag een sluitend antwoord kan worden gegeven maar anderzijds brengt dergelijke aandoening zoveel onzekerheid en vraagtekens dat dit forum zeer zinvol is voor mij.Met dank voor uw reactie

    0
  • P V avatar
    1. Medicatie: de reden om na een ablatie nog even met medicatie door te gaan, is het feit dat bij sommige mensen de eerste weken of maanden het fibrilleren nog wel terug kan komen. Sommige cardiologen gaan met alles door, sommigen stoppen ook de ritmemedicijnen. Het kan allebei. Een ander argument zou kunnen zijn dat er misschien een andere reden is om de bisoprolol door te geven, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk2.Ablatie: de ablatie van de pulmonaalvenen is om het fibrilleren te voorkomen. De ablatie van de isthmus is tegen een boezemflutter. Bij mensen die zowel flutters als fibrilleren hebben, wordt vaak gekozen om een combinatie van de 2 behandelingen te doen, dit geeft inderdaad de grootste kans op blijvend succes.3. Succes: waarschijnlijk voelt U inderdaad wat overslagen. Veel mensen geven aan dat ze na een succesvolle abaltie meer "last" hebben van overslagen, waarbij het niet helemaal duidelijk is of ze meer overslagen hebben, of dat ze deze alleen beter opmerken. Meestal wordt dit na verloop van tijd weer minder.Succes verder!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy