// Revalidatie

hoe voorkom ik tijdig een volgend hartinfarct

Ik ben een man van 50 jaar. 1e hartinfarct was ongemerkt rond mijn 38e en werd pas (nauwelijks zichtbaar) opgemerkt bij een 2e hartinfarct in 2012 waarbij maar liefst 3 stents zijn geplaatst. (Tilak Innsbrück). Prima hersteld, meteen weer aan het werk, weinig medicijnen, voel me prima en ben zeer ontspannen. Maar ik heb toch nog steeds een vraag;Het 2e hartinfarct voelde ik niet aankomen. De dag ervoor zelfs nog een wandeltocht door de bergen gemaakt. Hoe kan ik een volgend hartinfarct tijdig pareren? Is het voldoende om van tijd tot tijd een ECG te maken en eens per jaar een fietstest te doen? Ikzelf heb de indruk dat de echte toestand van de aders uitsluitend te zien is op een scan met contrast vloeistof.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • H K avatar
    Ik kreeg ruim twee jaar na het plaatsen van mijn 2e en 3e stent weer klachten die mij deden denken aan de klachten die ik de vorige keren ook had.Pas toen ik uiteindelijk 'voor de zekerheid' gecatheriseerd werd (om indien nodig toch maar te dotteren) bleek dat ik dusdanig grote vernauwingen had, dat ik een bypass-operatie nodig had. Ik heb inmiddels vier bypasses gekregen.

    0
  • P T avatar
    Dit zijn helaas vaker voorkomende verhalen. Om duidelijk te kunnen maken of het geregeld herhalen van een hartcatheterisatie met contrastvloeistof of ander onderzoek een hartinfarct voortijdig kan opsporen en voorkomen, moet ik eerst uitleggen hoe een hartinfarct ontstaat.Het hart is een pomp die bloed door het lichaam stuurt. Om te kunnen pompen heeft het hart zuurstof nodig, dat door de kransslagaders door middel van zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd. De kransslagaders zijn dus eigenlijk de benzineleidingen van het hart. Een hartinfarct (of hartaanval) is een plotselinge afsluiting van een kransslagader. Daardoor sterft het deel van het hart af dat door die slagader van bloed wordt voorzien. Door het bloedvat vlug open te maken met een dotterbehandeling kan vaak een belangrijk deel van het hart gered worden. Zo'n hartinfarct ontstaat doordat een vetrijke plek in de wand van de slagader plots openscheurt (zoals een puistje). Het vette, cholesterolrijke materiaal komt dan in contact met het langsstromende bloed en het bloed reageert door te stollen; en daar is de plotse afsluiting. Een vetrijke plek die openscheurt bij een hartinfarct is lang niet altijd een ernstige vernauwing en dat is een belangrijk gegeven. Een hartinfarct kan dus ook ontstaan op plekken in de kransslagader waar geen belangrijke vernauwing is. En dat is meteen een belangrijk feit; een hartcatheterisatie waarbij geen belangrijke vernauwingen te zien zijn, sluit een hartinfarct in de toekomst niet uit. Het heeft dus ter voorkoming van een volgend hartinfarct geen zin om periodiek zo'n onderzoek te doen. Daarnaast bestaat er weliswaar geen grote kans op complicaties bij een hartcatheterisatie, maar geheel zonder risico is het ook niet. Het is nooit mogelijk om met 100% zekerheid een hartinfarct te voorkomen, wel kun je het risico daarop sterk verlagen door je medicatie trouw te gebruiken als je al eerder een hartinfarct hebt gehad en verder niet te roken, gezond leven, bloeddruk en cholesterol laten checken op regelmatige basis enzovoorts.14:15 12/09/2014

    0
  • D W avatar
    Ik kan mij de zorgen van Jurg goed indenken. Twee jaar geleden ging ik op advies van een arts voor controle naar het ziekenhuis waar o.a. een hartscan is gemaakt, ging daar dezelfde dag weg zonder dat er wat is gevonden. 2 dagen daarna ging ik zelf naar het ziekenhuis met een infarct.Met contrast vloeistof is duidelijk geworden waar de vernauwing zat, en is een stent geplaatst.Is het dan gek om toch nog eens om een controle met contrast vloeistof te vragen ? Net als Jurg lijkt mij dat het meest effectief.

    0
  • C H avatar
    Wat akelig dat u op zo'n relatief jonge leeftijd al twee infarcten heeft doorgemaakt en hier ook nauwelijks voortekenen van heeft gehad. Ik kan me voorstellen dat dit u toch enigszins ongerust maakt.Er zijn verschillende factoren die ertoe kunnen leiden dat iemand een verhoogd risico heeft op een hartinfarct. Dit zijn onder andere leefgewoonten, zoals voldoende beweging, gezond eten, niet roken etc. en erfelijke, familiaire belasting. Hartklachten kunnen geleidelijk ontstaan, waardoor ze bij sommige mensen erin sluipen en symptomen zoals kortademigheid en pijn op de borst niet als dusdanig wordt herkend. Patiënten blijven na een hartinfarct zolang als dit in de ogen van de behandelend cardioloog noodzakelijk is, onder controle. Tijdens een controle-afspraak kan een ECG en evt. aanvullend een fietstest gedaan worden. Deze tests zijn in de meeste gevallen voldoende ter controle voor aanwijzingen op (nieuwe) vernauwingen in de kransslagaderen. Echter in sommige gevallen is extra onderzoek noodzakelijk, bijvoorbeeld wer de patiënt een medische voorgeschiedenis heeft waardoor klachten moeilijk te onderscheiden of te herkennen zijn, zoals bij diabetes (suikerziekte) of longproblemen. In deze gevallen zou röntgenonderzoek, zoals een CT scan met contrast in rust en/of inspanning uitgevoerd kunnen worden.Hopelijk kunt u met dit antwoord vooruit.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy