// Medicijnen en hulpmiddelen

Prinzmetal angina pectoris/coronaire vaatspasmen

Vorige maand kreeg ik, vrouw van 60 jr, nooit gerookt, nooit alcohol gedronken, altijd gezond geleefd met veel beweging en geen overgewicht - na 2 hartcatheterisaties de diagnose coronaire spasmen, c.q. Prinzmetal angina pectoris in 1 hartkransslagader, de andere waren normaal. Ik slik sinds 2 maanden een betablokker, vaatverwijders, statine en bloeddrukverlagers. Volgens mijn cardioloog duurt het wel een half jaar voor de klachten verminderen . Mijn klachten zijn dagenlang regelmatig kortademig, druk (geen pijn) op de borst, het gevoel niet achter de adem te komen en af en toe een onregelmatige hartslag, ik neem aan dat dit gebeurt tijdens zo'n spasme. Het maakt dan niet uit of ik in rust of in beweging ben. Er zijn ook periodes dat ik geen klachten heb en veel energie heb, loop dan een uur langs het strand en heb daarna nog veel energie over, kan dan normaal ademen en diep inademen. Ik ken niemand die deze diagnose heeft en zou heel graag ervaringen van lotgenoten willen lezen. Zou ook graag willen weten welke medicijnen zij hiervoor hebben gekregen. Volgens mijn cardioloog heeft dotteren geen zin omdat na het plaatsen van een stent de spasmen op een andere plaats kunnen optreden.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


9 REACTIES

 • t j avatar
  ben nieuw op deze site ,eigenlijk lijkt dit op mijn verhaal .Ik maak momenteel het zelfde mee ,dotteren niet nodig een stent kan ook niet, want dat gaat werken als een splinter ,dus medicatie wat bestaat uit ;Acetylsalicylzuur 80 mg bloedverdunner /Nifedipine 60 /en omdat de LDL de slechte cholesterol niet afstoot krijg ik Ezetimibe 10mg dus de stekende pijn in rust is verminderd ,maar de druk op de borst is nog aanwezig .De vraag blijft spelen in mijn hoofd hoe nou verder ,en vraag me af of bij u de pijn nu inmiddels verdwenen is en of u nog steeds medicatie moet innemen .Met .

  0
 • M v avatar
  Hallo! Een herkenbaar verhaal. Ik ben een vrouw van 66 en kreeg uari dit jaar zomaar ineens sterke pijn op de borst eerst vooral in rust, 's nachts. Diagnose: Prinzmetal angina pectoris. Er is geen medicatie tegen behalve een pilletje onder de tong (vaatverwijder) wat gewenning kan opleveren. Wat mij heeft geholpen en nog steeds helpt is de Buteyko-methode. Ik kan alles weer en evt. aanvallen kan ik binnen 5 minuten keren door gebruik van deze methode. Het vergt alleen doorzettingsvermogen en discipline om dagelijks te trainen. Ik kreeg 5 lessen van 1 1/2 uur en een nakom-training. Ik kan het iedereen aanbevelen. www.buteyko-methode.eu Lees erover en probeer het. Het gaat over ademhalen en is oorspronkelijk ontwikkeld om astma te genezen, maar ik heb er ongelofelijk veel baat bij! Succes!

  0
 • M V avatar
  Hallo,Ik lees dat u momenteel veel last van klachten heeft.Krijgt u medicatie voor de prinzmetal klachten?Als u zich zorgen maakt en de klachten die u heeft verergen. Dan is het raadzaam om contact te leggen met uw cardioloog.Als het bij u kan dan kijken of u op kort termijn een afspraak kan maken.bent u niet meer onderbehandeling bij een cardioloog dan via uw huisarts een doorverwijzig vragen.Mocht het voor uw idee acuut veranderen dan gelijk contact opnemen met een ambulance om in het ziekenhuis te komen.Advies: beter een keer te veel laten controleren, dan 1x te weinig!.

  0
 • M E avatar
  goede avond, Ik voel me erg onzeker en angstig. Heb geen pijn maar drukkend gevoel in mijn hartstreek. Daarbij dissy, futloos, met warmte dikke voeten, opgeblazen gevoel, en alles in rust, niet als ik sport ofzo. In 2014 had ik deze klachten voor et eerst en werd met spoed opgenomen. Het hartfilmpje was nl. zeer onregelmatig. Alle testen en het fietsen was verder ok dus weer naar huis. Ik zou prinzmetal hebben, en gewoon alles mogen doen. De klachten komen regelmatig terug en vandaag de hele dag. Het maakt me angstig want het voelt niet goed. Ik probeer door diep te ademen me beter te voelen. Ik zoek mensen die hetzelfde meemaken als ik.

  0
 • M E avatar
  Mag ik vragen waarom u gecatheriseerd werd? De klachten die u had heb ik nl ook. Geen pijn maar drukkend. Daarbij dissy, futloos, met warmte dikke voeten, opgeblazen gevoel, en alles in rust, niet als ik sport ofzo. In 2014 had ik deze klachten voor et eerst en werd met spoed opgenomen. Het hartfilmpje was nl. zeer onregelmatig. Alle testen en het fietsen was verder ok dus weer naar huis. De klachten komen regelmatig terug en vandaag de hele dag. Het maakt me angstig want het voelt niet goed. Ik probeer door diep te ademen me beter te voelen.

  0
 • M V avatar
  In uw stuk komt de diagnose prinzmetal klachten naar voren en de vraag waarom en geen stent geplaatst is. Prinzmetal is het gevolg van een spasme (krampachtige samentrekking) van een van de grote kransslagaders op het hartoppervlak. De pijn treed vaak ook op in rust en niet bij inspanning zoals we bij aderverkalking zien. Daarbij worden ook veranderingen op het hartfilmpje waargenomen. Bij aderverkalking gaat het om een verstopping van het vat en bij prinzmetal gaat het om een spasme van het vat. Vandaar ook dat een stent geen nut heeft om te zetten.

  0
 • H E avatar
  Ik gebruik Monocedocard en dat helpt erg goed, ik weet pas sinds gisteren dat ik deze ziekte heb, ze konden er niet achter komen. Maar ik heb dezelfde symptomen. Heb hartkatheterisatie gehad( ivm druk op de borst en omdat monocedord helpt), daarop was niets te zien, mocht stoppen met de monocedocard, klachten kwamen weer des te heviger terug, vooral vroeg in de morgen en kortademig. Ben na vier dagen weer begonnen,voelde gelijk verschil en na een week zijn de klachten bijna verdwenen.

  0
 • C H avatar
  Ik zie zojuist dat er ook andere discussies lopen mbt coronaire spasmen. Misschien is het een idee om daarbij aan te sluiten?

  0
 • C H avatar
  Bedankt voor je verhaal. Hopelijk reageren er andere hart.volgers op met hun ervaringen.

  0

Je moet Inloggen om te reageren