// Medicijnen en hulpmiddelen

Leven na hartinfarct

Een goede vriend van mij heeft een hartinfarct gehad,sindsdien is hij terughoudend, sport niet meer en wat angstig.Hij praat bijna niet over zijn zorgen.Wie kan hem/ons verder helpen?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


19 REACTIES

  • M O avatar
    _

    0
  • ik kan je zeggen dat ik na mijn infarct in 2012 mezelf echt onder controle voelde van mijn cardioloog en bekenden uit het cath. Zkh. Ik ben gewoon direct het mtb-en weer gestart in opbouwende fase en heb mijn vertrouwen snel voor een groot deel terug gevonden. Ga dus vooral sporten en luister naar je lichaam. Er is geen betere remedie dan weer lekker in beweging te zijn. Veel succes.....

    0
  • L D avatar
    Ik kan niets anders dan de woorden van Kanters onderschrijven. Hartrevalidatie is juist voor dit gevolg van een hartinfarct van grote betekenis.

    0
  • D v avatar
    Hoe kan revalidatie ((= toch sport) dan helpen? In mijn omgeving zie ik vooral psychische problemen

    0
  • F S avatar
    Het kan mensen na een hartinfarct erg helpen om onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut en in een groep met lotgenoten de conditie weer langzaam op te bouwen en op die manier weer wat vertrouwen in het eigen lichaam te krijgen.

    0
  • D v avatar
    Dank voor de snelle en duidelijke reacties.Hartrevalidatie heeft dus zowel een fysieke als psychische component maak ik hieruit op. Zal er met mijn vriend nog eens over spreken.

    0
  • F S avatar
    Graag gedaan en succes met het gesprek.Misschien is het voor je vriend ook een idee om een keer een kijkje te nemen op hartvolgers.Met vragen kan hij altijd bij ons terecht.

    0
  • G Q avatar
    Alle cardiologen worden geacht hartpatiënten door te sturen naar hartrevalidatie.Wil hierna nog sporten, dan biedt De Hart&Vaatgroep via haar aangesloten buitengewone leden de mogelijkheid verder onder begeleiding te sporten..Zoekt u sport in uw omgeving?Kijk eens op www.beweegzoeker.nl

    0
  • ik kan je zeggen dat ik na mijn infarct in 2012 mezelf echt onder controle voelde van mijn cardioloog en bekenden uit het cath. Zkh. Ik ben gewoon direct het mtb-en weer gestart in opbouwende fase en heb mijn vertrouwen snel voor een groot deel terug gevonden. Ga dus vooral sporten en luister naar je lichaam. Er is geen betere remedie dan weer lekker in beweging te zijn. Veel succes.....

    0
  • D D avatar
    Ik heb revalatie gehad gedurende 9 weken.Daarna kon ik het zelf uitzoeken.Sporten bij een sportschool durf ik niet dus ik zit nu op yoga.Angst om te bewegen is groot en ik weet niet hoe ik er vanaf moet komen.

    0
  • H H avatar
    Op 27 augustus 2014 ben ik geopereerd in het Radboud UMC aan een hartoperatie met 5 bypasses.Na de operatie heb ik blijvende pijn aan mijn borstbeen dat nog steeds niet aan elkaar is gegroeid, en het knoekt nog steeds met hoesten en niesen.Ik heb destijds meerdere malen gevraagd om een borstharnas maar dat was volgens de artsen niet nodig ondanks de vele niesbuien.Mijn vraag is zijn er meer patiënten met hetzelfde probleem en wat doen zij er aan?Ik wil een second opinie laten uitvoeren en daarna het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor letsel schade na operatie.Ik wordt enorm beperkt door deze toestand ben heel gauw moe en moet vaak rusten, voel mij de laatste tijd veel beroerder dan een half jaar geleden.

    0
  • F S avatar
    .Uit uw bericht op het forum krijg ik de indruk dat u zich "in de kou voelt staan" na het afronden van de hartrevalidatie. Ik kan me voorstellen dat dit een naar gevoel is en dat u dat als beangstigend erv. Een belangrijke doelstelling van het hartrevalidatietraject is om weer vertrouwen terug te krijgen in het eigen lichaam en weer te durven bewegen. Bij u is dit doel kennelijk nog niet behaald. U keuze voor Yoga is op zichzelf een uitstekende keuze, daarmee blijft u in ieder geval in beweging op een gecontroleerde manier. Zoals u het schrijft klinkt het echter als een verlegenheidskeuze omdat u andere dingen niet durft en dat is jammer want bewegen is juist goed voor u. Het is belangrijk dat u ook iets kunt doen aan de angst voor bewegen. Bij veel fysiotherapiepraktijken bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan fysio-fitness lessen. Dit zijn fitness lessen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Sommige praktijken hebben zelf speciale hartgroepen. Laagdrempeliger zijn misschien de sportgroepen van de hart en vaatgroep die op heel veel plekken in het land verschillende sportactiviteiten voor hartpatienten onder deskundige begeleiding aanbieden. Op de website http://www.hartenvaatgroep.nl, kunt u eenvoudig u plaatsnaam ingeven en dan krijgt u een overzicht van de sportgroepen die bij u in de regio actief zijn. Overleg altijd even met u cardioloog als u twijfelt of een activiteit voor u geschikt is. Succes

    0
  • Y B avatar
    Ik heb ruim twee jaar geleden een hartinfarct gehad. Ik heb eigenlijk geen klachten meer, behalve 's nachts. Dan word ik helemaal bezweet wakker en bonst mijn hart zo. Na een kwartier is het weer over. Ik vind dat best wel eng. Mijn huisarts kan niets bijzonders vinden en de laatste controle bij de cardioloog gaf ook geen bijzonderheden.Heeft iemand hier ook ervaring mee.

    0
  • R v avatar
    En weer wordt er niet serieus op de psychische klachten ingegaan. Natuurlijk is sporten goed om de conditie weer op te bouwen, maar er wordt steeds het idee gegeven dat de angst die er ontstaan na een infarct te maken heeft met de angst voor herhaling van een infarct. Meestal is het echter een angst die niet zo gemakkelijk te pinnen is. Alles wordt onzeker in het leven en de ziekenhuizen en cardiologen zijn daar niet goed op voorbereid. Het is ook een armzalig gedeelte van de revalidatie en is gewoon gesneuveld in de bezuinigingen. Als je serieus hierover kunt praten met je cardioloog of maatschappelijk werk in het ziekenhuis hoor je hier wel de echte verhalen over. Ik weet het want ik zit ook in die situatie.Jammer dat uw forum dat niet gewoon eerlijk toegeeft.

    0
  • D C avatar
    Hallo. Ik heb vorig jaar ook een hartinfarct gehad. Ik heb veel aan de revalidatie gehad en ook aan het zelfmanagement. Wat ik wel jammer vond is dat het zelfmanagement zo kort was 4x maar uiteindelijk heb ik een brief gekregen die m'n cardioloog moest ondertekenen en daar stonden ook een sportschool en een zwembad op. Een soort van een geschiktheids brief dat ik alles weer mocht doen. Ik heb dus gekozen voor het zwembad en dat doen we met een aantal mensen uit de groep van het zelfmanagement uit het Waterlandziekenhuis in Purmerend. En we zwemmen/oefeningen in het Leeghwaterbad in Purmerend wat een heel goed zwembad is. Ik moet nog steeds een sportschool zoeken dat dan weer wel en als het even kan ook nog eentje die bekend is met hartpatiënten. Wat wel zo is is dat toen ik weer uit het ziekenhuis kwam dat ik de eerste maanden heel heel slecht heb geslapen en dat ik zelfs om slaaptabletten heb gevraagd die werken overigens verslavend, maar die gebruik ik ook inmiddels niet meer. Ik rook en ik drink ook niet meer dus het gaat de goede kant op. Over twee maanden moet ik weer naar de cardiologe toe om te kijken hoe het verder met mij gaat en of ik wat minder pillen mag slikken 8stuks per dag. En m'n half broer was 5 weken eerder aan de beurt en die maakt het ook goed, het zit dus in de familie.Dus ja ik heb er heel heel veel aan gehad.

    0
  • N V avatar
    1 jaar geleden, febr. 2014, kreeg ik een hartinfarct tijdens ons verblijf in ZA. Telaat is dit onderkend door de arts aldaar, eerst na 48 uur. Daarna ben ik geopereerd in Kaapstad ZA. Hartspier was dan ook voor 20% afgestorven daardoor pompfunctie verminderd. Week na opname ziekenhuis geopereerd, 3 bypasses en plaatsing stent, daarna na n week op zaal geplaatst en kreeg toen een terugval, hart aan de run. Meerdere malen gereanimeerd omdat hart aan de run bleef gaan. Laatste week op IC plaatsing ICD. 4 1/2 week na opname ontslag uit ziekenhuis en daarna geen problemen meer ondervonden van dat het hart aan de run ging. Gelijk gestart met revalidatie. Goed geluisterd naar mijn lichaam en van lieverlee opgebouwd naar elke ochtend een stevige wandeling van 5 km. Daarna 3 km op de fiets boodschappen doen. Op eigen verzoek ook nog 16 keer cardio/fysio ( fietsen/lopen) gedaan. In augustus rustig gestart met tennis en na n kleine 3 maanden weer volledig tennissen 3x per week. Ondervind weinig hinder van alles. Uiteraard merk ik wel een mindere pompfunctie. In uari is dit onderzocht en de pompfunctie bij ontslag uit ziekenhuis was 20% ( normaal 65%) en nu alweer 42%. Omdat wij nu weer in Kaapstad zijn heb ik de Cardioloog in het ziekenhuis weer bezocht en hij vond dit een opmerkelijke prestatie. Je ziet doorzetten en luisteren naar je lichaam is het allerbelangrijkste.

    0
  • D C avatar
    Hallo. Ik heb vorig jaar ook een hartinfarct gehad. Ik heb veel aan de revalidatie gehad en ook aan het zelfmanagement. Wat ik wel jammer vond is dat het zelfmanagement zo kort was 4x maar uiteindelijk heb ik een brief gekregen die m'n cardioloog moest ondertekenen en daar stonden ook een sportschool en een zwembad op. Een soort van een geschiktheids brief dat ik alles weer mocht doen. Ik heb dus gekozen voor het zwembad en dat doen we met een aantal mensen uit de groep van het zelfmanagement uit het Waterlandziekenhuis in Purmerend. En we zwemmen/oefeningen in het Leeghwaterbad in Purmerend wat een heel goed zwembad is. Ik moet nog steeds een sportschool zoeken dat dan weer wel en als het even kan ook nog eentje die bekend is met hartpatiënten. Wat wel zo is is dat toen ik weer uit het ziekenhuis kwam dat ik de eerste maanden heel heel slecht heb geslapen en dat ik zelfs om slaaptabletten heb gevraagd die werken overigens verslavend, maar die gebruik ik ook inmiddels niet meer. Ik rook en ik drink ook niet meer dus het gaat de goede kant op. Over twee maanden moet ik weer naar de cardiologe toe om te kijken hoe het verder met mij gaat en of ik wat minder pillen mag slikken 8stuks per dag. En m'n half broer was 5 weken eerder aan de beurt en die maakt het ook goed, het zit dus in de familie.Dus ja ik heb er heel heel veel aan gehad.

    0
  • Het is heel herkenbaar wat je vriend aangeeft maar er is geen betere remedie dan in eigen tempo het sporten weer op te pakken. Dat kan natuurlijk in de vorm van cardiotherapie maar zelf heb ik na de herstelperiode via mijn cardioloog snel de mountainbike gepakt en fiets weer met plezier. Soms wat uitbundiger en soms lekker op eigen tempo. Mijn vertrouwen kwam snel terug in mijn lijf maar je moet natuurlijk naar je lichaam luisteren. Dus ga a.u.b. samen sporten of bewegen en het zal hem zeker helpen. En desnoods even een bezoekje aan de psycholoog want dat ruggensteuntje kan zeker helpen. Veel succes en positief blijven, het KOMT GOED.Groet,

    0
  • s k avatar
    Dat zijn klachten die vaker voorkomen na een hartinfarct. In alle Nederlandse ziekenhuizen wordt na een hartinfarct een revalidatietraject aangeboden, waarin ook aandacht wordt geschonken aan het leven na een hartinfarct, zowel op gebied van leefstijladvies als bijvoorbeeld op het gebied van psychische klachten. Het is raadzaam om hier met de behandelend arts contact over op te nemen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy