// Medicijnen en hulpmiddelen

ERVARINGEN ABLATIE, ZES MAANDEN NA BEHANDELING

Hier een laatste update van mijn kant, nu bijna een half jaar na mijn ablatie (zie ook: https://hart.volgers.org/forum/onderwerp/3104/

https://hart.volgers.org/forum/onderwerp/3115

https://hart.volgers.org/forum/onderwerp/3185

De reden dat ik deze updates ben gaan geven is omdat ik zelf weinig positieve ervaringen met ablatie ingrepen op dit forum kon vinden. De reden hiervoor is vrij simpel, mensen die goed geholpen zijn komen niet meer op dit forum. Ook ik ben de afgelopen maanden geen bezoeker meer geweest maar heb wel een herinnering in mijn agenda gezet voor een update. Dus hier is ie…

Sinds mijn laatste update ben ik begin januari volledig gestopt met medicatie. Bijzonder spannend, voelt toch alsof je “bescherming” wegvalt. Toch was ik er wel erg blij mee omdat ik het gevoel had dat ik bepaalde bijwerkingen had. Mijn bloedsuiker was volgens mij structureel lager, met kleine wielerritjes reed ik al snel in een hongerklop (ook als ik kort daarvoor goed had gegeten). Had veel last van maag/darm problemen.

Ik heb nog een korte periode last gehad van iets meer overslagen. Was me al aangekondigd door mijn cardioloog dat dit tijdelijk kon optreden. Na verloop van tijd is het weer overgegaan. Sindsdien is mijn hartritme prachtig. Geen last meer van overslagen, geen stoornis meer gehad. Fysiek voelt het perfect dus. Mentaal is het toch nog wel lastig af en toe, ik moet het vertrouwen in mijn lichaam terugvinden. Ergens in het achterhoofd zit mijn ervaring met AF wel opgeslagen… Ik zorg toch dat ik op meerdere plekken nog een Sotalolletje bewaar als “pill in the pocket”. Maar denk er ook weer niet elke dag aan dus het zal wel slijten. Mijn bijwerkingen zijn verdwenen. 

Met sporten gaat het redelijk, wel loopt mijn hf snel op en vind ik mijn herstelperiode vrij lang duren. Na een training van twee uurtjes op hf150 zak ik terug naar 100-110 maar daar blijft ie dan toch nog vrij lang hangen. In goede conditie zou ik verwachten dat het sneller terug zou zakken naar een “normale” rustwaarde van 70-80.

Vorige week nog een 24u holteronderzoek gehad, hier binnenkort uitslag van. Ga dan toch nog een inspannings ECG aanvragen om te zien wat er nu gebeurt waardoor mijn hf zo snel omhoog schiet. Is het gewoon een slechte conditie of zit er toch nog iets technisch niet helemaal snor?

Overall ben ik echt super tevreden met de resultaten van mijn ablatieprocedure. Ondanks dat de negatieve verhalen hier overheersen (door bovengenoemde reden) zou ik iedereen deze ingreep aanraden. Je krijgt er zoveel levenskwaliteit voor terug! Bedenk dat statistisch gezien 70% na één ingreep klachtenvrij is en dat dit na twee ingrepen op 90% ligt!

Ik probeer af toe het forum te bezoeken om waar nuttig mijn ervaring te delen. Maar ga ook vooral weer genieten van de leuke dingen van het leven


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • S B avatar
  Vraag; Mijn moeder heeft in februari jl. een hisablatie ondergaan. Nu was zij onlangs terug voor controle bij een nieuwe cardioloog en uit onderzoek bleek, zowel tot verbazing van de cardioloog alsmede haar eigen verbazing, dat zij weer een sinusrirme heeft. Komt dat vaker voor? Wat zou de oorzaak kunnen zijn en wat voor gevolgen kan het mogelijk hebben?

  0
 • H V avatar
  Goedenavond, Inderdaad goed om de ervaringen te lezen en te delen. Ik ben enthousiast over de ablaties en deel graag mijn ervaring enkele jaren na ablaties: Ben nu 68 jaar.In 2011 ablatie voor een flutter, in 2012 twee keer een ablatie voor boezemfibrileren. Drie keer via de lies, waarbij ik het zes uur platliggen het vervelendste deel van de ingreep vond.200 Mg flecainide en 75 Mg atenolol afgebouwd naar 1 x 25 Mg atenolol. ( naast 10 Mg lisinopril ivm hypertensie)Mei 2015 een recidief flutter die met een flecainide infuus verholpen is, daarna geen klachten meer. Dec 2017 een tachycardie van een uur die spontaan over ging. Niet te zeggen of dat weer een flutter was.uari 2018 een periode met veel overslagen waarvoor ik weer flecainide kreeg (150 Mg) en meer atenolol (50 Mg) Met deze medicatie weer klachtenvrij. Ik beweeg en sport veel en ondervind daar geen problemen bij. Ik weet dat die recidieven altijd kunnen komen. Zal dan zonder aarzelen graag weer een ablatie ondergaan gebaseerd op al heel wat klachtenvrije jaren. 1949

  0
 • F H avatar
  Wat een herkenbaar verhaal. Ik heb eind november 2017 ablatie ondergaan ivm AVNRT. Tijdens de ablatie was alleen mijn lies verdoofd, dus ik heb alles bewust meegemaakt. Ik moet zeggen dat ik het enorm interessant en indrukwekkend vind wat allemaal mogelijk is om dit soort problemen te behandelen.Hetgeen jij schrijft over het vertrouwen in je lichaam/hart terugkrijgen herken ik ook. Ik merk ook dat bij inspanning mijn hf enorm stijgt. Ik wil het sporten nu echt goed opbouwen en eerst mijn basisconditie opbouwen, voordat ik weer kickbokstrainingen ga volgen. Wat jij aangeeft met koffie herken ik ook. Als ik voor de ablatie bijvoorbeeld speciaalbier dronk dan merkte ik dat meteen. Heb daar nu totaal geen last meer van. Super om te horen dat het bij jou goed geholpen heeft! Ik heb dezelfde ervaring en kan het iedereen aanraden! Het ergste van de hele behandeling waren de drie verdovingen in de liesstreek ;-)

  0
 • F N avatar
  Ik zelf heb in uari 2016 een longvenen ablatie gehad, en ben zeer tevreden over het resultaat, geen ritmestoornissen meer, terwijl ik deze elke dag had.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy