// Medicijnen en hulpmiddelen

Een jaar later

Beste lezers,

Een jaar geleden heb ik een fors hartinfarct gehad met een bypass-operatie, complicaties en als gevolg daarvan 2 dagen later een zware buikoperatie. Van de eerste week weet ik helemaal niets meer en daarna volgde een warrige tijd (delier? morfine?) op intensive care, medium care en intensieve zorg. En ruim drie weken later naar huis; voorzichtig beginnen met het leven weer opbouwen en herstellen en accepteren. Met dank aan het revalidatietraject, de consults bij de verschillende specialisten, begeleiding van de huisarts en fysiotherapeut is dat gelukt. Ik leef het leven, werk weer en durf weer toekomstplannen te maken. Soms voel ik me een auto die na een aanrijding is opgeknapt. Voor het oog allemaal oké maar er is ook (blijvende?) schade: een pijnlijk litteken op mijn been, een pijnlijke/ gevoelige plek op mijn borstkas: van de aders die gebruikt zijn? Gevoelig voor heet zomerweer. Spannend/ beetje bang om hartslag op te laten lopen bij sporten. Emotioneler en kort(er) lontje dan voor het infarct. Ander slaappatroon dan voorheen. Wat ik lastig vind is of je met dit soort 'dingetjes' naar artsen gaat of er mee leeft, in het besef dat je nog leeft en daar ontzettend veel geluk mee hebt gehad.

Hoe zit dat bij anderen en hoe vergaat het anderen een half jaar of een jaar later?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


7 REACTIES

 • J N avatar
  1.5 jaar geleden kort voor hart operatie (niet wetende dat hart er achter aan ging komen) 2 buikoperaties gehad na een "foutje"" bij een endoscopie , kreeg een darmperforatie en daarna een leveroperatie en buik reparatie na foute reparatie van de lekke darm, ging net weer lekker en weer 4 dagen sporten.Geen infarct gehad, was wel aan het trainen met behulp van nitro spray.Na controle cardioloog gelijk 5 bypasses gekregen.Na 6 weken revalidatie, 5 weken hierna weer gaan sporten (gewichten en cardio)Alles prima gegaan, ja af en toe een slechte dag, maar ontzie me niet, wil ik ook nietgaat het fout , jammer dan. Ben 70+ werk nog 5 dagen doe ondanks litteken borst (open hart operatie gehad) toch weer 80 kg bankdrukken en met litteken op been van adersgewoon toch mijn 200kg legpress.Dus al met al niets te klagen, en geluk gehad !!Hoop dat ook mensen met minder geluk toch het gaan redden elke dag is er 1 toch?

  0
 • M v avatar
  Het eerste half jaar heb ik me puur gericht op revalidatie (wandelen & sportschool). Mijn korte geheugen was kapot en mijn hersens waren suf. Een bijverschijnsel van de operatie. Het tweede half jaar ben ik het werk weer gaan opbouwen. Ik was een ander mens geworden en moest daar mee om leren gaan. Dat was lastig. Jezelf weer leren ontdekken. Weer pln durven maken. Weer een toekomst hebben. Ik was erg emotioneel, wat bijzonder lastig was, omdat ik dat helemaal niet gewend was.Het tweede jaar heb ik een flatje kunnen kopen. Wel gedoe met de hypotheek, maar het is gelukt! Ook durfde ik weer na te denken over een baanwissel. Als je ziek bent, blijf je zitten waar je zit, maar als je OK bent, durf je weer om je heen te kijken.Het derde daar ben ik van baan gewisseld. Helaas heb ik dat jaar ook een herseninfarct gehad. Dus maar weer aan de bloedverdunners. Jammer. Al met al een stijgende lijn met dipjes.

  0
 • C G avatar
  morgen 13 okt is exact 1 jaar geleden dat ik 6 omleidingen kreeg.Heb eigenlijk niet veel verbetering gevoelt na de ingreep. been bleef lang pijnlijk en onderarm is aan binnenzijde gevoel weg. Deed uiteraard mee aan revalidatie. Toen mega terug val en omdat cardioloog niets voor me meer kon doen op advies van zorgverzekeraar second opinion gehad. Alles werkte naar behoren, technisch gezien. Was doodmoe, kotsmisselijk, bonkende kop etc etc etc. Huisarts kreeg geloof ik meer dan ik een korter lontje. Moest maar eens stoppen met specialisten bezoeken en gaan sporten,, dagelijks is nog te weinig voor hem. In gesprek met apotheek bleek dat amlodipine nogal bijwerkingen KAN geven, en laat dat nu bij mij de boosdoener geweest zijn! Gestopt en voelde die dag al verbetering. Helaas ben ik nog steeds tot weinig in staat, pijn aan littekens nagenoeg niet meer, borst trekt een beetje af en toe bij bepaalde bewegingen. bukken of hoofd even naar beneden houden om iets te doen wordt afgestraft. Maar allerbelangrijkste: ik mag er nog zijn. Probeer de kwaliteit om te leven dagelijks te vinden, wil intens genieten, wil er zijn voor echtgenoot en dierbaren om me heen. Lukt ene dag beter dan andere dag maar de wil is er. Zwem 2 x per week, 1 x baantjes trekken andere keer van de beweeggroep van hart en vaatgroep. daarnaast train in onder begeleiding van de fysiotherapeut en loop met de honden de rondjes.Technisch gezien is alles in orde. Tussen mijn oren zit nog steeds de wil om te genieten van leven dat ik nog mag leven, en dat lijf minder kan en doet dan ik zou willen, 't ja... geen geraniums voor mij!!wens jou en iedereen elke dag het aller mooiste toe!!Spreken we elkaar over een jaar weer??? GRAAG!!

  0
 • J v avatar
  ,In 2010 geopereerd,4 bypasses, en ik voelde mij voor de ingreep goed,wel de bekende klacht van druk op de borst,en ook na de ingreep geen klachten over gehouden.Nu vergeet een mens snel, want ik heb ook nachten op gezeten en in het begin last van de wond aan mijn been.Ik sport ,daarvoor ook, en heb totaal geen belemmering meer en sta er eerlijk ook niet bij stil.Gelukkig kunnen wij door de medische wereld verder met ons leven, de een met wat meer probleempjes dan een ander. v H

  0
 • F W avatar
  Dag ,Ik heb zelf geen infarct gehad, maar werd na een bezoek aan de huisarts met spoed opgenomen. Dit speelde in m. Inmiddels 4 omleidingen verder. Ik ben nu nagenoeg volledig aan het werk en het gaat goed. Ik voel me emotioneel stabiel en merk ook weinig van karakterveranderingen. Wel voel ik het litteken regelmatig. Zeker bij bukken. Ik sport ook weer en ik durf de hartslag wel op te laten lopen. Heb jij een revalidatietraject doorlopen? Ik namelijk wel en dat heeft me zowel fysiek als mentaal geholpen. Ik merk wel dat de ingreep me bijblijft. Ik moet er regelmatig aan denken, maar dat lijkt me normaal. Ik zou bij zorgen wel naar de huisarts gaan. De eerste weken dat ik aan het werk was had ik namelijk veel last van hoofdpijn en een piep in m'n oor. Als ik vermoeid raak, heb ik dat nog wel. De huisarts heeft dit onderzocht en me gerustgesteld. Sterkte in je situatie.Groet

  0
 • R Y avatar
  veel wat jij hier schrijft herken ik bij mij zelf.Ik ben in augustus 2015 na drie infarcten geopereerd en 4 omleidingen gekregen ook ik ben emotioneler geworden en heb ik een korter lontje gekregen slaap patroon is bij mij ook totaal veranderd van 7 naar hooguit 4 uurtjes en ook ik heb veel last met warm weer ook heb ik nog af en toe een vervelend gevoel in mijn borst waar de slagaders zijn weggehaald voor de omleidingen ik was in het begin ook erg gespn dit slijt vanzelf het is een behoorlijke impact in je leven, ik zelf heb veel last van zweten en kortademigheid ook lijkt mijn bloeddruk wel een rollercoaster van hoog naar laag in een paar minuten tijd houdt de moed er in er komt vanzelf een tijd dat alles weer lekker gaat.Gr

  0
 • W B avatar
  Bij mij gaat het na nu bijna een jaar na de operatie met 3 omleidingen en daarna een tamponade welke weer voor een operatie zorgde binnen een week langzaam aan weer opgekrabbeld. Wat ook ik merk is dat ik een korter lontje heb maar daar is mee te leven. Ook ik heb regelmatig pijn op de borst. De hartslag laten oplopen bij inspanning heb ik geen problemen mee je moet hiermee leren omgaan en als je het niet vertrouwt hulp zoeken . Pijn van het litteken heb ik niet. Ik denk dat bij iedereen anders is.Vertrouw op je lichaam je kunt meer als je denkt.Suc6 met je verdere herstel.

  0

Je moet Inloggen om te reageren