// Leven met hart en vaataandoeningen

Verbazing

Ja, ik ben verbaasd over het gebrek aan meedenken van de doorsnee cardioloog. 

Op mijn 46e (20 jaar geleden) kreeg ik de eerste waarschuwing in de vorm van heftige angina bij inspanningen. Mijn LAD bleek bij het eerste onderzoek voor 80% dicht te zitten maar eenmaal op de tafel voor het dotteren was dat 100% op zelfs 2 plaatsen. Ik was er nog omdat ik zelf bypasses had gemaakt.

Op mijn 53e ging ik voor de 2e keer voor de dotterbehandeling nu in de RCA die voor 70% dicht zat.

Op mijn 63e, inmiddels in Thailand wonende lag ik opnieuw op de tafel voor de derde dotter behandeling. De eerste stents nu al 17 jaar oud waren opnieuw 100% dicht geslibd. Opnieuw had ik mijn leven te danken aan mijn eigen bypasses. (toch een gezonde leefstijl?)

Mijn cholesterol was nimmer hoog, sorry maar ik weet nu alleen de Amerikaanse waardes. Mijn LDL schommelt tussen de 70 en 90mg/dL mijn triglycerides 50-60mg/dL en mijn HDL 40-45mg/dL. De cardiologen in Nederland hielden het op hoog familie cholesterol en vooral stress. 

Op mijn 65e krijg ik dus weer last van angina bij inspanning op de sportschool. Ik woon in Thailand dus ik kan geen gezondheidsverzekering afsluiten voor mijn hart  en betaal alles zelf. Nog een reden dus om niet opnieuw het ziekenhuis in te willen. Verschillende gesprekken met de cardiologen liepen uit op het zaligmakende advies "verlaag je LDL"

Ik ben zo veel als ik kan mijn gegevens gaan verzamelen en in tabellen ondergebracht. Ook struinde ik het hele WWW af naar informatie over mijn hart. Heb boeken gekocht en gelezen, studies uitgeplozen etc. 

En dan kom je er achter dat LDL niet zomaar LDL is, dat mijn HDL mijn leven lang al te laag is en dat mijn Lp(a) te hoog is.  Ook zijn er verschillende DNA markers te vinden die je risico voor hart en vaatziekten enorm vergroten. 

Als je bij een cardioloog zit en je begint hierover te praten wordt er afwerend geluisterd en telkens terug verwezen naar alleen je LDL. Mijn LDL is niet verder omlaag te krijgen met statines erger nog met statines verhoog ik juist mijn Lp(a) Het verbeteren van mijn HDL komt helemaal niet aan de orde en hoe mijn Lp(a), wat in sommige studies de massamoordenaar genoemd wordt, aangepakt kan worden wordt al helemaal niet over gesproken. Ik heb studies naar Lp(a) gelezen daterend van voor mijn 46e wellicht had ik de tweede en derde hartaanval kunnen voorkomen.  Lp(a) is een LDL vorm die blijft haken in je kransslagaders, daar te  lang kan blijven en oxideert en trombotische eigenschappen heeft.  DNA onderzoek heb ik helaas nog niet kunnen doen maar wie weet wat daar nog uit te voorschijn komt. 

Hart en vaatziekten zijn niet op te lossen met één standaard oplossing voor allen. Als ik onderzoek wil naar de verschillende factoren krijg ik als antwoord dat het niet binnen de richtlijnen valt. Ik hoop oprecht dat de cardiologen snel bijleren een up to date gaan blijven met de factoren die hart en vaatziekten veroorzaken en niet alles op stress en verkeerde levensstijl gooien.

TAGS: kransslagaders cholesterol

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy