// Leven met hart en vaataandoeningen

Leugens over cholesterol

Fragment ui het boek van een befaamd vaatchirurg, die duizenden mensen geopereerd heeft, en nooit cholesterol van meer dan 1% in de aderen aantrof.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • P T avatar
    Een verhoogd cholesterol is net als bijvoorbeeld roken en diabetes mellitus een zogenaamde risicofactor: al die factoren tellen mee bij het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct, kransslagadervernauwingen en beroerte). Afhankelijk van het totale individuele risico op hart- en vaatziekten dient een (verhoogd) cholesterol wel of niet verlaagd te worden. Voor de uitleg heb ik hieronder daarom twee categorieën beschreven: 1. Patienten die al hart of vaatziekte hebben, zijn over het algemeen gebaat bij cholesterolverlaging, preferabel met statines (zoals crestor). De kans op opnieuw bv hartinfarct of beroerte wordt dan evident lager. Dat is onomstotelijk bewezen in grote, klinische studies en dat is dan ook beleid in alle internationale richtlijnen 2. Bij mensen die geen hart of vaatziekte hebben (dus bv geen hartinfarct, beroerte, dotterbehandeling of bypass operatie hebben gehad) ligt het genuanceerder: bij die mensen hangt de noodzaak tot verlaging van het cholesterol af van het totale risico op hart of vaatziekte. Zo is er bij iemand die rookt, diabetes mellitus heeft en 65 jaar is, een sterk verhoogd risico en moet het cholesterol dan ook goed gereguleerd worden. Soms lukt dat met dieetadvies (cholesterolarm eten), maar vaak is cholesterolverlaging nodig met medicatie. Daarentegen is er bijvoorbeeld geen noodzaak tot cholesterolverlaging met medicatie bij een jong persoon met een licht verhoogd cholesterol en geen andere risicofactoren. Om op uw vraag te komen: het totale risico op hart of vaatziekte bepaalt dus of het cholesterol naar lagere waardes teruggebracht moet worden: - U behoort tot categorie 1. Dan heeft u baat bij een lager cholesterol en LDL-cholesterol met behulp van cholesterolverlagers (statines). – Zou u tot categorie 2. behoren, dan kan de arts aan de hand van een risicotabel bepalen of het cholesterol verder omlaag moet. Dit is zoals het met de huidige stand van kennis in elkaar zit, dit is hoe in een notedop de uitgebreide richtlijnen van alle internationale en nationale cardiologische en internistische richtlijnen zijn opgesteld. Alles gebaseerd op onderzoek in meer dan 100.000 patienten wereldwijd in meerdere grote, klinische studies. , cardioloog

    0
  • R K avatar
    Zou iemand mij onbevooroordeeld kunnen vertellen wat hier nu van waar is? Ik slik crestor en ezetrol en wil er eigenlijk mee stoppen, om uit te vinden of bijwerkingen als depressie en spierpijn hiermee te maken hebben, maar ik durf, na de bypassoperatie niet echt. Mijn cardioloog heeft de dosis aangepast van crestor 20 naar 5 en de ezetrol onveranderd..

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy