// Leven met hart en vaataandoeningen

Boezemfibrilleren en voeding

Beste mensen, De afgelopen jaren heb ik ervaren dat het boezemfibrilleren erger wordt na het eten van bepaalde voedingsstoffen. En dan bedoel ik niet de algemeen bekende voedingsmiddelen zoals koffie, alcohol en bepaalde kruiden. Ik heb bijvoorbeeld veel last na het eten van producten die als “vet” bekend staan. Onder andere: gerookte zalm, gerookte makreel, roomboter, gebakken aardappelen, schimmelkazen, slagroom etc. Ik kan door het eten van deze producten, of een combinatie hiervan, het boezemfibrilleren “uitlokken”. Dat doe ik natuurlijk niet, deze producten heb ik zoveel mogelijk geschrapt uit mijn voedingspatroon. Zijn er mensen die dit herkennen?Bij voorbaat dank voor uw reactie.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


19 REACTIES

  • K d avatar
    Pacemaker en rugpijnlezer,Sedert enige maanden heb ik continue pijn laag in de rug, het zou spit kunnen zijn. Vroeger ging ik dan als pijn na 2 weken niet weg was naar de chiropractor die mij er in zeer korte tijd van af hielp.Ik heb echter sinds 2 jaar een pacemaker en heb gehoord dat dan een bezoek aan de chiropractor (i.v.m. manipulatie van rug en/of schoudergebied) niet aan te raden zou zijn. Kan een deskundige hier iets over vertellen en zijn er mensen in dit forum met een pacemaker die wel een chiropractor bezoeken.Alvast bedankt voor de reactie(s)

    0
  • M B avatar
    Helemaal geen last van. Ritmestoornissen zijn bij mij compleet onafhankelijk van mijn voeding. Ik eet behoorlijk zout, himalayazout weliswaar. En dan voel ik me juist beter en sterker. Ik denk dat het jullie vaak jarenlange medicijngebruik is. Al die rommel en gif is heel slecht. Ik ben in overleg met de arts om meer op eigen kracht te draaien ipv op pillen.Ik geniet van lekker eten, vanmiddag nog een broodje kebab op!

    0
  • H P avatar
    Voor mijn ablatie kreeg ik hartritmestoornissen van een heleboel dingen, ik durf nu nog niet alles te eten en te drinken. Ik ben nog bang om hartritmestoringen/overslagen te krijgen. Ik heb in oktober mijn ablatie gehad.Ik heb 7 jaar moeten uitkijken met eten en drinken.Ik heb een keer een cappuccino met een stukje appelt in een restaurant gehad, ik had gelijk een hartritmestoring van 239Ik denk dat stress de grote uilokker is en als je daarna nog iets fout eet, dat je dan een hartritmestoring/overslag krijgt.Dat is bij mij zo in iedergeval!Het is uitkijken met koffie,alcohol en chocolade!Verdervenkel paprika'sdrop aubergineblauwe druiven aardappelskaneel zongedroogde tomatennootmuskaat spinazieanijs varkensvleesananas chinees eten kerry E 621kruidnagel bijna geen zout gebruikenzwarte peper thee (wel rooibosthee)carnabawas(glansmiddel snoep)fructose sacharosestroopDe 'gezonde' smoothie's ( die niet voor iedereen gezond zijn)Tarwegrasgojibessenchiazaaden rauwe cacaoOok niet teveel en te vet etenMaar het is voor een ieder verschillend, je moet als je een overslag of wat dan ook hebt gehad kijken wat heb ik gegeten of gedronken en opschrijven. Ik gebruik nu om mijn kip of vis te kruiden koriander, en witte peper

    0
  • H P avatar
    Ik had alles in aparte rijtje gezet, maar het is achterelkaar komen te staan

    0
  • A v avatar
    Ik herken dit helemaal. Ik moet erg oppassen met mijn voeding. Lekker uit eten gaan is er niet meer bij. Ik kan alleen maar lichte voeding verdragen anders gaat het mis.

    0
  • A v avatar
    Weet iemand wer je in aanmerking komt voor een ablatie of cardioversie?

    0
  • K V avatar
    hoi als je hart ritme tehoog blijft en de medicijne werken er niet open je heb teveel last van dan krijg je pas een cardioversie .

    0
  • M S avatar
    Gerookte makreel erg herkenbaar ,en nu van de week met komijnenkaas ging ie helemaal fout.pizza``.s chips chinees maaltijden gaat allemaal niet meer . sinds de multie pvcsen atriale tachycardie nu 1 jaar ben ik15 kg afgevallen.nu nog maar 59 kg voel e r niet beter bij.

    0
  • M V avatar
    Hallo, u vroeg wer je in aanmerking komt voor een ablatie en voor een cardioversie.Wer u merkt dat u continu last heeft van een versneld hartritme vanuit de boezems van hart, wat niet spontaan in een sinusritme komt. (de natuurlijke pacemaker van het hart) Dan kom je in aanmerking voor een cardioversie. Voor een Cardioversie moet je altijd nuchter zijn. Er kan ook gekeken worden door medicatie te geven. Dat kan zowel als onderhoudsdosering oraal als in het ziekenhuis via een infuus om het hartritme weer trager te krijgen. Cardioversie kan alleen gedaan worden op het moment dat het ritme onregelmatig is. Mocht je onder medicatie gebruik toch last krijgen van ritmestoornissen en je komt geregeld terug voor cardioversie. Dan is het raadzaam om met de cardioloog te overleggen of u in aanmerking komt voor een ablatie. Tijdens een ablatie maken ze littekens op het hart, waar de ritmestoornis ontstaat. Een hart trekt samen door een elektrische prikkel, deze hoort door de sinusknoop gegeven te worden. Bij ritmestoornissen ontstaat deze prikkel als het ware op een verkeerde plaats of volgen een verkeerde route over het hart. Het litteken weefsel wat gemaakt wordt tijdens een ablatie zorgt ervoor dat de "verkeerde" route wordt geblokkeerd. Denk u voor een van ablatie in aanmerking te komen overleg met uw cardioloog.

    0
  • M B avatar
    O ja en als je ritmestoornissen begint te voelen: maak of bestel dan een Warme Chocolademelk! Heeft mij een keer gered toen ik door een stad liep en naar werd. Eerste café in en snel bestellen!

    0
  • F V avatar
    Best . Mijn ervaring is dat mijn af komt bij het gebruik van alcohol choclade en smaakversterker die in de bami zit.

    0
  • M B avatar
    Bedankt voor de zeer nuttige informatie .

    0
  • A v avatar
    Hartelijk dank voor jullie reacties!

    0
  • J P avatar
    Van bovenstaande reacties herken ik alleen dat atriumfibrilleren vooral ontstaat bij smaakversterkers als E62X en koffie. Koffie zal ik nooit meer drinken, want ik vind het toch maar overgewaardeerd spul, waarvan je ook uit je mond gaat stinken. Maar smaak en invloed van eten/drinken zal natuurlijk bij iedereen verschillen. Ik heb er na 2 ablaties bijna nooit meer last van en de ritmestoornissen kondigen zich heel vaak aan. Ik neem dan extra Tambocor en eventueel ook een rustgevend medicijn. Een stukje (hard)lopen in combinatie met deze medicijnen wil ook wel eens een oplossing zijn. Ik vertik het tegenwoordig om mijn eet en drink gewoonten aan te passen voor het voorkomen van ritmestoornissen. Ik ben dol op Chinees eten en ik vier op zijn tijd graag een feestje, ik ben imeers nog jong en dan drink als ik dat wil gerust ik de hele avond borrels. Ik heb dat volledig aanpassen een tijd wel gedaan en het hielp eigenlijk vrijwel niets. Pas na 2 ablaties en het goed instellen van medicijnen ben ik voor 99,5% van de tijd verlost van de flutters en de AF aanvallen. En het is geruststellend dat wer ze toch komen, het ziekenhuis om de hoek meestal niet zo moeilijk doet over een cardioversie en dat deze eigenlijk altijd wel lukken.Dit is een persoonlijke ervaring, Uiteraard reageert iedereen overal anders op.

    0
  • J P avatar
    Veel hartritmemedicatie is helemaal niet zo giftig hoor!! Veel mensen slikken standaard ß-blokkers, ACE-remmers en en een anti-aritmica tegen o.a. atriumfibrilleren. Mijn lever wordt elk jaar gecontroleerd en mijn bloedwaarders (ALAT/ASAT/GGT) zijn altijd prima, net als de nierfunctie Ook volgens mijn artsen zijn de meeste gangbare medicijnen zeer veilig, Amiodaron wil nog wel eens wat problemen veroorzaken, maar zelfs met dat middel had ik maar af en toe problemen.En van een broodje Kebab heb ik ook nog nooit een ritmestoornis gehad. Wel eens een voedselvergiftiging. Kebab is nu eenmaal iets wat ik liever alleen bij een vertrouwd adres koop. De verschillen in de kwaliteit vind ik enorm. In sommige gevallen zal zout overigens wel een belangrijke rol spelen bij ritmestoornissen. Ten eerste omdat je balans van de zouten goed moet zijn (natrium/kalium/mium etc). Maar niet in de laatste plaats omdat sommige mensen (ik ben er zelf niet echt gevoelig voor) een hoge bloeddruk krijgen van teveel natrium, wat je al vrij snel binnenkrijgt. En een hoge bloeddruk is WEL een echte trigger voor hartritmestoornissen. Ook met kalium moet je oppassen. Er zijn best wat doden gevalllen door dieetzout. En ook kaliumtekort kan problemen geven.

    0
  • E T avatar
    Heb vorig jaar drie keer een aanval van boezem fibrileren gehad en wist dat m'n hart voor die tijd ook wel eens een paar tellen verkeerd ging. Kreeg bij de eerste aanval medicatie waarop het direct stopte. Daarna medicatie mee naar huis gehad waarvan ik totaal van slag raakte. Heb het gehalveerd maar bleef vervelend (geheugen vrijwel weg en altijd het idee alsof ik een topinspanning leverde). Ben ermee gestopt, een paar kilo afgevallen, koffie geminderd en met nachtdiensten gestopt en wat bewuster gaan ademen. Nu al weer driekwart jaar redelijk fit en alleen een pilletje op zak voor als het mis gaat. Ook bij inspanning gaat het goed. (57 jaar )

    0
  • J O avatar
    Belangrijk is allereerst een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarbij zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Vooral ook zorgen voor oplosbare vezels. Onevenwichtig samengestelde maaltijden kunnen klachten geven. beter ook matig met gepaneerde, gefrituurde en gebakken voedingsmiddelen.In kaas, vette vis en tal van andere producten zitten zgn biogene aminen als histamine en tyramine, die, afhankelijk van de hoeveelheid en persoonlijke overgevoeligheid klachten kunnen geven. Zo zorgen ze voor het vrijmaken van adrenaline in je lichaam. Tyramine zorgt voor een lichte vernauwing van de aderen en een verhoging van de bloeddruk. Bepaalde kruiden, smaakversterker en alcohol versterken de werking van dit soort stofjes. Onder andere zuivel en spinazie bevatten ook exorfinen, die ook ontregelend kunnen werken.Bepaalde voedingssupplementen kunnen ondersteunend werken. Medicijnen zorgen vaak voor tekorten aan diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen, waardoor door bij gebruik van medicatie wat aanvulling gewenst kan zijn.

    0
  • H V avatar
    Histamine intolerantie?

    0
  • M B avatar
    Dat patroon herken ik volledig. Na het eten van schimmelkaas heb ik een keer een tamelijk heftige aanval van boezemfibrilleren gehad. Gelukkig zette deze niet helemaal door en ging het na een paar minuten al beter. Oude kazen bevatten veel tyramine (kan migraine uitlokken), maar of deze stof daadwerkelijke de schuldige was weet ik niet.Voor de rest heb ik de indruk dat alles wat de maag prikkelt of "harder laat werken" mij extra gevoelig voor een aanval van boezemfibrilleren maakt. Heel vervelend!Dus, voor mij is je verhaal heel herkenbaar.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy