// Leven met hart en vaataandoeningen

Boezemfibrileren: belang van bewegen

Hallo allemaal,

Bij mij is een jaar geleden boezemfibrilleren geconstateerd (aanvalsgewijs lone AF). Ik had er bijna dagelijks last van. Ik ben een relatief jonge patient (42), in (zeer) goede conditie. Ik ga ervanuit dat ik gewoon de verkeerde genen heb omdat het nog niet echt slijtage kan zijn en ik verder kerngezond ben.  

Op goede dagen had ik aanvalletjes van misschien niet meer dan 10 minuten, op slechte dagen werd ik ermee wakker en ging ermee naar bed. Ik heb nooit een cardioversie hoeven ondergaan, de klachten gingen altijd vanzelf weer (eventjes) weg. Uiteraard heb ik alles geprobeerd om aanvallen geheel te voorkomen, maar dat is niet gelukt. Wel zijn er voor mij een aantal triggers zoals alcohol, te veel eten en te intensief sporten, die een aanval uitlokken.

Waar weinig over te vinden is, maar wat ik wel ervaren heb als een optie om de klachten te verminderen, is voldoende 'matig intensief' bewegen. Bijvoorbeeld door een paar keer per dag te gaan fietsen en/of wandelen. Als ik dat deed, waren de klachten duidelijk minder. Het had effect als ik 3 keer per dag wandelen (minimaal 20 minuten). Stilzitten, daarintegen, lokte bij mij een aanval uit.

Tijdens aanval van boezemfibrileren kon ik deze vaak wegkrijgen door kortdurend iets meer capaciteit te vragen van mijn lichaam te vragen (paar keer een trap oplopen, dan 2 minuten wachten, dan nog een keer. Of even 200 meter roeien, even wachten, dan nog een keer etc). Het voelt contra intuitief (immers het hart is op hol geslagen en dan ga je capaciteit vragen) maar het hielp wel. Het lijkt wel dat door capaciteit te vragen dat het hart gedwongen wordt om in een ritme te komen. Let wel: ga niet echt sporten ofzo, dat is veel te veel van het goede tijdens een aanval en kan ook gevaarlijk zijn ivm flauwvallen.

Uiteraard moeten de klachten niet dusdanig ernstig zijn dat traplopen helemaal niet mogelijk is of als je er duizelig van wordt. Dat was bij mij bijna nooit het geval maar ik kan mij voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt.

Ik hoop dat iemand met dezelfde klachten hier wat aan heeft / dat het helpt.

Wellicht valt het op dat ik over mijn klachten in de verleden tijd schrijf. Ik heb 3 weken geleden een Cryo Ablatie ondergaan en ben nu 5 dagen geheel klachtenvrij. Ik ben hoopvol dat ik genezen ben, maar ik durf de 'spreekwoordelijke vlag' nog niet uit te hangen.....

Groet,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • J O avatar
    toch begint het bij het voedingspatroon, daarbij zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit door te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Vooral losse koolhydraten en zeker geraffineerde suikers kunnen ontregelend werken. Ook stoffen als exorfinen, histamine en tyramine kunnen ontregelend werken. zo zorgen ze onder andere voor de vrijmaking van adrenaline in je lichaam. Ook uitkijken met stoffen als smaakversterker en kunstmatige toevoegingen. Ook tekorten aan diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen van invloed zijn. Lichaamsbeweging kan de werking van stresshormonen verminderen en andere stofjes weer bevorderen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy