// Actualiteit

Hart Ritme

Ik ben zo benieuwd hoeveel mensen in deze groep hun eigen pols checken elke dag? Zelf doe ik dat wel, omdat ik altijd een bevestiging willen hebben dat mijn hart goed in ritme is. Voor het slapen gaan als ik mijn hoofd op de kussen leg, hoor ik het zacht geluid van mijn hart en dan denk ik, alles is goed ! Wie heeft dit ook?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


7 REACTIES

  • C v avatar
    Betrouwbaar middel om je hartslag te controleren maar vooral ook je hartritme is het gebruik van één van de moderne hulpmiddelen, zoals AliveCor met de smartphone app Kardia. Je hebt binnen 30 seconden een éénpunts ECG waarin je ziet hoe je hart het doet. Je kunt er niet direct alle diepgravende conclusies aan verbinden, maar geeft je wel indicaties van wat er eventueel loos is.Er zijn ook ziekenhuizen die dit tool gebruiken bij het volgen van patiënten. Zelf heb ik AliveCor aangeschaft omdat mijn paroxymal atrium fibrilleren meestal 's-nachts optrad en dus nooit tijdens controles.

    0
  • C d avatar
    Niet dagelijks, maar wel wekelijks controleer ik mijn hartslag. Dat doe ik middels een bloeddrukmeter die ook aangeeft of het hartritme onregelmatig is. Ook gebruik ik af en toe een app op mijn telefoon die, alhoewel niet accuraat, een indicatie geeft over de regelmatigheid.Zelf heb ik veel last (gehad) van veel PVC's en daarvoor 2x een ablatie ondergaan. De gemeten waarde door zowel de bloeddrukmeter als de app geven een indicatie van het wel of niet veelvuldig voorkomen van de 'overslagen'. Normaal (gemeten middels de ecg) is mijn hartslag rond de 75, maar de eigen metingen komen vaak niet boven de 40.Door te meten ben je er wel meer mee bezig, dus of dat nou zo goed is.Dat verscilt per persoon, voor mij werkt het voorlopig.

    0
  • T S avatar
    Ik vind het helemaal niet raar om je eigen hartslag te checken en als je dat gerust stelt moet je dat zeker doen, zolang je een beetje weet wat je moet voelen en het geen obsessie wordt.Het voelen van mijn eigen pols deed ik nooit totdat ik de eerste ritmestoornis kreeg (AVNRT). Daarna deed ik het bijna de hele dag en nacht door, vooral als ik dacht iets abnormaals te voelen. Dat is wel slopend inderdaad. Als EHBO-er heb ik geleerd hoe je de hartslag moet voelen (en dat ook vaak gedaan) maar dat is eigenlijk alleen om te controleren of iemand überhaupt een hartslag heeft en zo ja hoe veel die is. Ik heb nu een ablatie gehad en ik heb een pacemaker gekregen. De ritmestoornis is weg. Ik controleer nu heel weinig mijn pols meer.Overigens vind ik het voelen van je eigen pols niet erg betrouwbaar om een afwijking in het ritme vast te stellen. Sommige onwillekeurige bewegingen in je lichaam kan je voelen alsof het een verkeerd hartritme is. Ook wisselt de mate van druk die je zelf uitoefent op de pols nogal, wat ook een onnodig verkeerde interpretatie kan geven. En als je in- en uitademt heeft dat ook invloed op je hartslag. En je kan extra slagen (ook wel overslagen genoemd) voelen. Die zijn echter doorgaans onschuldig maar als je toch al gefocust bent op je hartslag kan dat vervelend zijn. Dus mijn mening is dat als het je gerust stelt moet je vooral je eigen hartslag checken maar bedenk wel dat niet alles wat je voelt verontrustend is (behoudens voor de hand liggende heftige ritmestoornissen natuurlijk).Op de momenten dat ik echt dacht een afwijkende pols te voelen controleerde ik ook mijn halsslagader. Vervolgens gebruikte ik de bloeddrukmeter. Als dat allemaal verontrustend bleef, probeerde ik met hoesten, persen, wrijven in de hals, e.d. het ritme weer normaal te krijgen. En als dat geen effect had, ging ik naar de spoedeisende hulp, al dan niet op eigen gelegenheid. In mij geval kwam de AVNRT in verschillende gradaties maar drie keer was het ritme zo snel (meer dan 230 slagen per minuut) dat ik dat ook zonder aan mijn pols te voelen meteen door had. Ik belde dan vrijwel direct 112, want je kan dan beter niet te lang zelf blijven rommelen.Ik ben blij dat ik de ablatie heb laten doen; ik ben van die neurose nu af en leef weer een stuk rustiger op hartgebied.

    0
  • M V avatar
    Hallo,Ik ben net als u benieuwd of dit door meerdere mensen gedaan wordt?Ik kan mij goed voorstellen dat als je merkt dat je pols rustig is, je makkelijker in slaap valt.Wat doe je als je merkt dat het anders aan voelt?.

    0
  • A T avatar
    Ik heb het de afgelopen 1 1/2 jaar meerdere keren per dag gedaan, maar met een oorzaak. Ik had een ernstig verlaagde hartfrequentie en vaak gaf dit een indicatie waarom ik me op dat moment niet zo lekker voelde. Nu dat ik onlangs een pacemaker heb gekregen doe ik het eigenlijk niet meer.

    0
  • F S avatar
    Ik ben het een beetje eens met Liberia61 maar vooral als mensen erg gefocust raken op overslagen. Dit kan er inderdaad toe lijden dat je deze duidelijker gaat voelen en daar gespn door raakt. Gewoon even je pols voelen omdat je het een geruststellend idee vindt als je hem rustig voelt kloppen daar is natuurlijk helemaal niks mis mee.

    0
  • L 6 avatar
    Ik controleer zelf zelden mijn hartritme. Ik merk het meteen als ik overslagen heb of als ie in een tachycardie schiet. Als het lang duurt voor het zich herstelt dan pak ik een enkele keer mijn bloeddrukmeter die ook mijn hartslag registreert ter controle. Ik denk zelf dat als je gefocust bent op je hartslag het averechts zou kunnen werken. Ik heb een ICD en vertrouw erop dat ie ingrijpt als het nodig is.Uit uw verhaal maak ik een beetje op dat u niet gerust bent.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy